De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Anne Frankboom onthuld

De boom die alles zag

De boom die alles zag

SCHIEDAM - In de stromende regen vond vandaag in de 250 jaar oude Plantage de onthulling plaats van de Anne Frankboom. Dit gebeurde door burgemeester Lamers, mevr. Hondius van de Anne Frankstichting, Sofie en Lars, twee leerlingen uit Schiedam Zuid en voorzitter van de bewonersvereniging De Plantage, Huib Sneep.


door Louise Melchers

De boom komt uit de tuin van het Anne Frankhuis en is een zaailing van een witte paardenkastanje. Anne Frank keek vanuit het achterhuis uit op de kastanje en hij wordt ook genoemd in haar dagboek, zoals bleek uit de fragmenten die Sofie en Lars zo voortreffelijk voorlazen.  De boom is momenteel 7 jaar oud en heeft 6 jaar lang in een pot in de tuin van boomdeskundige Huib Sneep gestaan, waar hij liefdevol verzorgd werd. De witte paardenkastanje is beter bestand tegen de kastanjeziekte dan de roze variant en er staan geen andere kastanjes in de buurt, dus Sneep gaat ervan uit dat de kans dat de boom ziek wordt niet zo groot is. Maar alles kan, vertelt hij, dat is voor hem geen reden om dan maar geen boom te planten.

In 2011 diende raadslid Frans Hamerslag (zie foto onder) van Progressief Schiedam een voorstel in om een nakomeling van de Anne Frankboom naar Schiedam te halen. Zijn voorstel werd warm ontvangen en wethouder Ad Hekman reed persoonlijk naar Amsterdam om de zaailing op te halen. Na zeven jaar is het tijd om de boom op zijn definitieve plek te zetten. Dit valt tegelijkertijd mooi samen met de afsluiting van de festiviteiten rond de 250-jarige Plantage.

Paul de Graaf (zie foto 2 onder), die wel vaker met Huib Sneep samenwerkt, heeft een prachtige boombeschermer ontworpen, die tegelijkertijd als een soort herdenkingssteen kan voldoen. Deze moet de boom beschermen tegen honden, grasmaaiers en kwajongens. Aan de bovenrand van de constructie staan ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank de woorden: 'vrijheid', 'verbondenheid' en 'de boom die alles zag'. Aan de onderkant staan de jaartallen 1767 en 2017 om te herdenken dat dit stadspark nu 250 jaar oud is. Verder zijn er vier voorstellingen van kastanjebladeren te zien die de lente, de zomer, de herfst en de winter verbeelden. In dit hekwerk, dat gemaakt is van Cortenstaal is voor de geocachers een vindplaats verborgen (zie foto 3 onder, waarop Huib Sneep de rode geocachcapsule laat zien). Paul de Graaf koos voor dit Cortenstaal omdat het zo mooi wordt als het gaat roesten. Bovendien zorgt deze roestlaag ervoor dat het metaal niet verder aangetast wordt en lang zal blijven staan. De omvang van het hekwerk geeft de boom in elk geval nog genoeg ruimte om te groeien.

Burgemeester Lamers liet weten dat hij deze plek ook prachtig vond omdat ze zo dicht bij het monument is waar jaarlijks de oorlogsslachtoffers herdacht worden. Ook zijn er in de omgeving een aantal Stolpersteinen (struikelstenen) te vinden die aangeven dat ook hier mensen gedeporteerd werden. Stenen waar je over struikelt met je hoofd en je hart en waarvoor je moet buigen om ze te lezen.

Ten slotte adviseerde Huib Sneep de aanwezige kinderen om zelf ook een kastanjeboom te planten. Op een tafel lagen daarvoor allemaal kastanjes die ze mee konden nemen. Dat deden ze dan ook graag (zie foto 4 onder).

2 commentaar(en) op artikel "De boom die alles zag"

Mooi en warm verhaal Louise!

Groetjes...Peetje

Door: Peter Staal Op:

Dat ziet er mooi uit bij deze gedenkwaardige boom.

Door: Maaike de Graaf-Haarsma Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: