De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Meester Harry leest voor

Het Windas opent buitenlokaal

Het Windas opent buitenlokaal

SCHIEDAM - Vandaag werd bij de openbare basisschool Het Windas in Schiedam Kethel niet alleen de Kinderboekenweek officieel geopend, maar ook het buitenlokaal. Dit is een leslokaal in de open lucht op het schoolplein. Na de feestelijke opening, was meester Harry de eerste die voor een klas in het buitenlokaal voorlas. 

door Jan Schrijver (tekst en foto's)

Voor Schiedam is dit de eerste basisschool met een buitenlokaal, aldus directeur Mariëlle van der Schoor. In Nederland zijn er wel al basisscholen met een buitenlokaal, maar dan meer in de trant van een natuurachtige setting, met boomstammen als meubels en meer van wat de natuur biedt. Bij Het Windas gaat het om een 'echt schoollokaal' in de open lucht op het schoolplein. Er past gemakkelijk een gehele klas aan leerlingen in. Die kunnen in een arena-opstelling gaan zitten, maar als ze zich omdraaien zitten ze op hun bank achter een lessenaar. Dus er kan gewoon gewerkt worden in het buitenlokaal.

Uniek is, zo licht Mariëlle van der Schoor toe, dat het buitenlokaal geheel een initiatief is van ouders. Illustrator Peter Guldemond kwam ooit met het idee en hielp dit met zijn tekenkunst te visualiseren. Vervolgens werd dit nader uitgewerkt door creatieven Eugène Dumoulin en Robert Platje, waarna eigenaar van een hoveniersbedrijf Michael van Harlingen het buitenlokaal heeft gebouwd. De dertigjarige Michael van Harlingen is niet alleen ouder, maar heeft ook zelf op Het Windas gezeten. Het buitenlokaal is geheel tot stand kunnen komen door giften van sponsors en door ondersteuning van het onderwijsinnovatiecentrum van de gemeente Schiedam. Als ouder was ook Pricilla Mahadew (niet op de foto) bij de totstandkoming van het buitenlokaal betrokken.

Harry Rusken is ICT-coördinator en plaatsvervangend directeur. Jarenlang was hij een van de weinige mannelijke leerkrachten. Enkele jaren geleden werden zijn vrouwelijke collega's een dag naar elders gestuurd en werden voor één dag mannelijke collega's gecharterd om voor de klas te komen staan, waaronder oud-directeur Jan Stijger. Dit alles om aandacht te vestigen op de ondervertegenwoordiging van mannelijke leerkrachten. Die actiedag heeft geholpen, zegt Mariëlle van der Schoor, die blij is dat er nu een viertal mannelijke leerkrachten is op Het Windas (lees hier ons artikel over de actiedag met foto's van de verschillende meesters). 

Op de eerste foto onder van links naar rechts Robert Platje, Michael van Harlingen, Eugène Dumoulin en Mariëlle van der Schoor, op de tweede foto onder Peter Guldemond (rechts) en Eugène Dumoulin

Als je onze Facebook-pagina een Like geeft help je ons met het verspreiden van gratis nieuws en blijf jij goed op de hoogte van nieuws, ook over het onderwijs, in Schiedam. Alvast dank. 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: