De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Open haard de deur uit...

Hout- en pelletkachels verbieden?

Hout- en pelletkachels verbieden?

SCHIEDAM - De gemeente heeft een brief ontvangen van de in de regio Den Haag woonachtige Hans Dekker, die gemeentes in ons land bestookt met een brief waarin hij verzoekt om een houtstookverbod. Dat gaat dan niet alleen om open haarden en andere houthaarden, maar ook om de zogenoemde pelletkachels (hoger rendement dan gewone houtstook), die in zijn ogen 'stille moordenaars' zijn.

"Goedemorgen geachte gemeente en griffie, mag ik u deze studieresultaten over ultrafijnstof met uw gemeenteraad en B&W delen en ook het verzoek om houtstook ten strengste te ontraden in het Schone Lucht Akkoord 2019, waarbij u als één van de partijen, direct of indirect, betrokken bent. Er is maar één middel dat werkt om aan de houtstookproblemen een eind te maken en dat is een verbod op houtstook. Vaak hoor je 'Nee de tijd is hier nog niet rijp voor'. Dat klopt niet, de tijd is altijd rijp voor een houtstookverbod want de maat is vol en als wij dat willen dan lukt het ook. Via uw achterban of uw partij is het de hoogste prioriteit om dit voorgoed op te lossen. Zo maar aanmodderen en gedogen leidt nooit tot een schonere lucht in woonwijken zolang we massaal van het gas af gaan de komende jaren en houtstook als goedkope oplossing kunnen oppakken. Ook die zogenaamd schone pelletkachel is een illusie, want ultrafijne stof is ontzettend gevaarlijk. Een stille moordenaar.. Bewustzijnscampagnes zijn een wassen neus en lossen niets op. Laten we onze verantwoordelijkheid nemen en hier aan bijdragen zodat het houtstookverbod er echt komt."

Hans Dekker is een freelance consultant die sinds 1 oktober 2016 beschikbaar is voor een opdracht als consultant op het gebied van datamanagement. Hij heeft van 1989 tot 2016 gewerkt voor een reus op het gebied van fossiele brandstoffen, de Shell. "Het voelt goed om de maatschappij te helpen met verhogen van bewustzijn van politici. De huidige energietransitie helpt niet echt, want mensen worden zo gestimuleerd om een pelletkachel te kopen in plaats van een warmtepomp. Vaak weten ze niet wat ze aanrichten voor henzelf en voor de buren", zo licht Hans Dekker tegen De Schiedammer Online zijn beweegredenen toe. Hij voegt er nog aan toe: "Kijk maar eens op www.luchtfonds.nl en www.houtrookvrij.nl "Hier lees je de complete brief van Hans Dekker aan de gemeente (met bijlage).


Foto open haard (door Francisco Belard, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=882461 )

Foto onder pelletgestookte cv-ketel in de kelder van een woonhuis (foto door Florian Gerlach (Nawaro) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9287874 )

 

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het stadsnieuws uit Schiedam. Alvast dank.

19 commentaar(en) op artikel "Hout- en pelletkachels verbieden?"

Mijnheer is consulent? Zo lijkt het op een open sollicitatie naar een freelance opdracht...

Door: G.J. Vonk Op:

Als hier in de straat de kachels aangestoken worden kan ik niet naar buiten. Mijn kleinkinderen spelen buiten in die smerige lucht.Wordt hoogtijd dat die rotzooi verboden wordt en je redelijk schone lucht kunt inademen. Een reactie van iemand. Dan blijf je toch binnen. Het begrip dat het zo ongezond is is er niet. Men redeneert ik heb er geen last van vi d het gezellig.

Door: Angela Op:

Nee hoor mijn vorige baan is verleden tijd.

De noodzaak voor een schone lucht raakt iedereen en het verbaast mij in hoge mate dat de lokale en landelijke politiek het probleem niet wilt oplossen door een houtstookverbod. Daarom heb ik landelijk bijna alle gemeentes aangeschreven.

Door: Hans Op:

Ik ben geinspireerd geraakt door mensen van www.houtrookvrij.nl en sinds recent ook het luchtfonds.600-2000 mensen sterven ieder jaar te vroeg door houtrook, die in woonwijken hotspots geeft. In mijn ogen onnodig..

Door: Hans Op:

Ook door onze buurlanden krijgen we het nodige fijnstof binnen en nu in de energietransitie zien we her en der dat overgegaan wordt van gas naar biomassa. En blunder eerste klas want biomassa geeft 15% meer CO2 dan steenkool en 2x zoveel als aardgas. Ook de ecologie wordt zo flink aangetast door kaalslag van bossen in USA, Canada, Brazilie en het Oostblok. Onhoudbaar voor Nederland waar het energieverbuik enorm is. Zet in op isolatie van woningen en op innovatie maar blijf af van de bossen.

Door: Hans Op:

Er kan niet genoeg aandacht gegeven worden aan de gezondheidsaspecten die spelen bij gebruik van houtkachels, pelletkachels en alle andere apparaten die hout verstoken. Met een dagelijkse toename van 150-200 van die kachels wordt het probleem steeds groter. Maatregelen zijn dringend gewenst. Wie zou zijn kinderen in een rokerige omgeving willen laten opgroeien? We hebben het over een rookvrije generatie. Dat gaat niet lukken met al die houtkachels. De rook komt ongewenst en niet te vermijden de woningen van de buren binnen. Ook op straat spelen, of sporten is een rokerige aangelegenheid. Realiseert u zich dat houtrook 12x slechter is dan de rook van sigaretten en uw weet genoeg. Ook als u het niet ruikt is het aanwezig.

Door het verbranden van hout wordt u blootgesteld aan verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5, benzeen, dioxine en andere PAKs. naast kanker kunt u er hart- en vaatziekten van krijgen, luchtweginfecties zoals bronchitis en longziekten zoals astma en COPD. Zit u daar op te wachten?

Door: Jos Merks Op:

Hoeveel kachels op hout zijn er???? De meeste stoken gas. Die smerige auto's en motoren, nee dat is fris. Ik zeg, gooi er nog een blokje op!

Door: karin Op:

Wat je veel ziet is mensen komen op met andere vormen van vervuiling. Zolang de houtkachel maar kan branden.. Heb je dan zelf enig inzicht in wat je andere mensen kan aandoen ? Laat je voorlichten en bezoek www.luchtfonds.nl; Voor je vervoer is een auto vak nodig, voor verwarming van je huis kunnen we voorlopig naast isolatie, zonnepanelen nog niet zonder gas..anders betaal je gelijk de rekening en de warmtepomp is nog vrij duur. Het is maar wat je wilt en wat je kan betalen. Laten we dus samenwerken en kijken wat we allen persoonlijk kunnen doen. Daarnaast zou in Europees verband meer gedaan kunnen worden door de industrie me te laten betalen en aan te sturen op innovatie en stoppen met steenkool en biomassa. Kernenergie is helaas te duur en heeft voor velen nog een emotioneel aspect. S6 in deze strijd om Nederland veel schoner te krijgen

Door: Hans Op:

Beste Karin,

Er zijn 1,3 miljoen van die kachels. Maar die vind je niet in de hoogbouw en vaak ook niet in de eengezinshuurwoningen. Dat resulteert dat in andere straten het beeld soms wel op de helft van de huizen met zo'n ziekmakende kachels zit. Je zal er maar tussen wonen. Overigens komt er van die kachels meer fijnstof dan van de 8 miljoen auto's die steeds schoner worden.

Door: Jos Merks Op:

Houtstook is vreselijk, het stinkt hier bijna het hele jaar door, een wandeling maken door de wijk is gewoonweg ongezond. Je ontkomt nergens aan de uitstoot. Het is belachelijk dat onze gemeenten onze luchtkwaliteit niet serieuzer nemen door een simpele ingreep: het verbieden van houtstook in en om het huis.

Door: ivonne Koster Op:

HALLO GEMEENTE NEDERBETUWE

ALS JULLIE NU EERST EENS GAAN KIJKEN HOE JE ZO SNEL MOGELIJK DIE VUILE STINKENDE HOUTKACHELS ONMIDDELIJK KUNNEN VERBIEDEN .

WANT IEDEREEN VAN HET GAS AF VRAAGT ECHT OM GROTE PROBLEEMEN

DUS ALLEMAAL DE GEMEEENTES DE HANDEN IN ELKAAR SLAAN ZOU HIER EEN HELE GOEDE OPLOSSING ZIJN

DUS NIET IN EIGEN BOEZEM STEKEN WAT NOG STEEDS WORD GEDAAN !!!!

ZO DAT IK ALS ASTMA PATIËNT OOK NOG EEN NORMAAL LEVEN HEB !!!

Door: Jannie Op:

Houtstook is meest vervuilende manier van huis verwarmen. Het maakt mensen ziek en veroorzaakt ook nog eens ruzie in buurten.

Heb je astma of voor, dan ben je echt de sjaak met een houtkachel in de buurt. Het veroorzaakt ook kanker. Voor mensen met hart-en vaatziekten is het risico.

Hout stoken is niet meer van deze tijd. Stank niet te harden.

Heel snel verbieden.

Door: Joost Op:

Rookoverlast zou met artikel 7.22 uit het Bouwbesluit aangepakt kunnen worden.

Onverminderd het bij of krachtens dit besluit of de Wet milieubeheer bepaalde is het verboden in, op, of aan een bouwwerk of op een open erf of terrein voorwerpen of stoffen te plaatsen, te werpen of te hebben, handelingen te verrichten of na te laten of werktuigen te gebruiken, waardoor op voor de omgeving hinderlijke of schadelijke wijze rook, roet, walm of stof wordt verspreid.

Er is wel wetgeving om wat te doen maar de gemeente doet te weinig.

Door: Hans Op:

De gemeente doet bij mij helemaal niets. Ik moest maar een logboek aanleggen.Wat gaat de gemeente dan met mijn logboek doen? Niets.

Ik moet zelf maar met alle buren gaan praten.! Als enige niet-stoker is dat een ondoenlijke zaak.

Door: Geertruida Op:

Geertruida, je kan wel wat doen.

Handhavingsverzoek indienen. Stuur maar een e-mail aan info@luchtfonds.nl dan stuur ik je een voorbeeld. Omschrijf ook even wat de problemen zijn die je ervaart.

Door: Jos Merks Op:

Ik vind het onzin.maar waneer word al dat suiker is uit het voedsel gehaald en al dat vele zout ik ben een type 1 diabetes met een insuline pomp ga je daar ook wat aan doen en ja ik heb een houtkachel en die is niet voor de gezelligheid maar echt om me huis warm te stoken

Door: Theo Op:

Ja Theo, je hebt er niks van begrepen. je hebt zelf al diabetes 1 en ga dan gerust door met die kachel van je. Dat zal je gezondheid niet verbeteren. Onhandig gedrag noem ik dat.

Door: Hans Op:

Toch grappig. 10% ondervindt hinder van hout stook. Dus die lees ik hier wat vindt dan die andere 90%? En als je dan toch bezig bent. Waarom wordt dan niet de hout bbq en vuurkorf meegenomen in dit verbod of zijn deze niet vervuilend? En eerlijk gezegd heb ik daar 's zomers meer overlast van dan de winterse houtkachel. of komen deze mensen 's zomers niet buiten en heeft iedereen dan de ramen dicht?

Door: Smurf Op:

De mensen die het hardst klagen over houtstook, zitten zomers wel lekker in het vliegtuig naar verre oorden! Verbeter de wereld begin bij jezelf. Gronings gas stoken geeft ellende aan de Groningers, maar dan kijken de anti houtstokers de andere kant op, ver van mijn bed

Door: Houtstoker Berend Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker