De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Atelier Anita de Groot

Mode-ontwerpster op de Hoogstraat

Mode-ontwerpster op de Hoogstraat

SCHIEDAM - Op 9 september 2017 opende mode-ontwerpster Anita de Groot in het unieke hoekpand op de Hoogstraat 78 haar Atelier Anita de Groot. Hier verkoopt ze haar eigen kledinglijn en door haarzelf gemaakte sieraden.

door Louise Melchers

Anita vertelt dat haar kledinglijn vrouwelijk is, maar toch heel simpel en dat er altijd een knipoog inzit. Zo is ze in plaats van prints te gebruiken zelf letters op kledingstukken gaan borduren, of is ze patches gaan gebruiken. Ze heeft een voorliefde voor dieren en die keren dan ook in veel stoffen of in sieraden terug. Momenteel is ze bezig met zebra's en flamingo's .Van de zomer komen daar kreeften bij die heel goed in haar zeethema passen. Daarnaast heeft ze diverse basics in de collectie.

Op de opleiding Modemaatkleding leerde Anita om een product van begin tot het eind te maken, van patroon tot daadwerkelijk kledingstuk. 'Een broek is daar ook echt een broek. Je leert daar echt de techniek van het kledingmaken', vertelt ze. 'Op de kunstacademie die ik daarna gedaan heb, is een broek niet zomaar een broek.  Daar leer je echt je creativiteit gebruiken en je eigen 'handschrift'  als ontwerper te ontwikkelen.'

Tijdens haar studie mocht ze stage lopen bij Bas Kosters, een Nederlandse modeontwerper uit Amsterdam. Ook bij Spijkers en Spijkers, twee zussen die een eigen modelabel op de markt brengen, mocht Anita een half jaar stagelopen. 'Die stages zijn erg handig om te leren hoe een en ander in het werk gaat', zegt ze.

Ze koopt rollen stof in, maakt een sample en laat dit vervolgens maken. Ze maakt per maat twee of drie exemplaren voor in de winkel, zodat haar ontwerpen ook exclusief blijven. Het is niet zo dat ze ook op verzoek kledingstukken ontwerpt, omdat dit zulke dure producten worden dat daar niet veel belangstelling voor bestaat.

Het pand is niet erg groot, ze heeft zo'n 20m2 ter beschikking voor de winkel, er is een kelder en ze kan boven de winkel wonen. 'Dat de winkel zo klein is, is voor sommige mensen wel een drempel om naar binnen te komen. Ik zit weliswaar achterin de winkel te werken, maar dat betekent niet dat je niet ongestoord rond kunt kijken. Iedereen is welkom om ook gewoon even binnen te komen.' Er is een uitvouwbaar pashokje in de winkel, dus passen is geen probleem.

Anita levert haar label ook aan een paar kleine conceptstores in Amsterdam, Zwolle, Tilburg, Breda, Utrecht , Nijmegen en Haarlem. Dit doet ze onder andere om naamsbekendheid op te bouwen. Daarnaast maakt ze haar eigen sieraden. Ze is blij dat haar plan door Stadsherstel Schiedam gekozen werd om in dit mooie, net gerestaureerde pand ten uitvoer te brengen. Tijdens haar zoektocht was ze namelijk gelijk verliefd  geworden op het oude Centrum, de Lange Haven en op het pandje op de Hoogstraat. Haar toekomstdroom is om over vijf jaar nog een tweede winkel te openen.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: