De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Muurschildering uit De Walvisch in ere hersteld

Museummolen weer uitgepakt...

Museummolen weer uitgepakt...

SCHIEDAM - Vanmiddag werd ter ere van de voltooiing van de restauratie  van molen De Walvisch een plaquette onthuld door Hugo Bogaard, directeur van De Schiedamse Molens en burgemeester Lamers. De originele muurschildering op een stuk muur dat aanvankelijk in de keuken zat, werd door Restauratiewerkplaats Schiedam weggehaald en bewaard. Er is een  lijst omheen gemaakt en hij siert nu de binnenkant van de molen. Op de voorstelling zijn ook de vorige molenaar Fred Prins en diens assistent Kobert te zien.

door Louise Melchers

Daarna schudden Marjolein Beumer, directeur van het JeneverMuseum,  voorzitter Ad van Leeuwen van Fluisterboot Schiedam en Hugo Bogaard, handen op een voorspoedige samenwerking (zie foto onder).

Molen de Walvisch stamt uit 1794 en is daarmee een van de oudste molens van Schiedam. De oudste Schiedamse molen is de Drie Korenbloemen. De oorspronkelijke taak was het malen van graan voor de stokerijen. In hoogtijdagen haalden zo'n 26 bedrijven er hun meel vandaan.

De molen is in het verleden al vaak hersteld. Er gingen regelmatig onderdelen aan de molen kapot, maar vele Schiedammers kunnen zich de meest recente ramp, de grote brand van 1996, nog wel herinneren. Bij deze brand zijn de kap tot en met de eerste zolder volledig afgebrand. In 1999 werd hij echter, dankzij inzet van de Schiedammers, weer in volle glorie hersteld.

Saillant detail is dat Ad van Leeuwen, nu voorzichtter van Fluisterboot Schiedam, indertijd commandant van de Schiedamse brandweer was, die het bluswerk verrichtte. Mede door de inzet van de brandweer is Molen de Walvisch toen niet tot de grond toe afgebrand.

De molenwinkel, die ook nu weer in de molen te vinden is, bevond zich al langer in de molen, maar nu kun je ook zien hoe de producten die er verkocht worden tot stand komen. Er is ook een klein gedeelte in de molen gekomen waar een vergunning is om jenever of andere alcoholische dranken te schenken.

Domien Akkermans van Restauratiewerkplaats Schiedam heeft het metselwerk gecoördineerd: 850 m2  IJsselsteentjes moesten hersteld worden, alle voegjes zijn handmatig uit de molenmuur gehakt en weer teruggevoegd. Dit werk werd met name gerealiseerd door een vaste groep metselaars. De staartbalk van de molen is vervangen en er zijn een lange schoor en een korte schoor vervangen. Deze balken hadden de brand van 1996 overleefd, maar waren nu zo verrot, dat ze vernieuwd moesten worden. Door de tomeloze inzet van de vrijwilligers is de renovatie een jaar eerder afgerond dan gepland.

Na de zomer wordt begonnen met de renovatie van de laatste Schiedamse molen, molen De Noord. De oude museummolen, De Nieuwe Palmboom, gaat weer De Palmboom heten en deze molen krijgt een nieuwe functie.

Foto: molen De Walvisch vanuit de fluisterboot

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: