De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Obstakels in Noord in kaart gebracht

Obstakels in Noord in kaart gebracht

SCHIEDAM - ‘Wat kan er beter in Schiedam-Noord?’ vroeg de bewonersgroep Noordrand2025 via een enquête aan inwoners van Noord. Voor mensen met een lichamelijke beperking bleek de openbare ruimte nogal wat obstakels te kennen. Samen met de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam (VGR) deed Noordrand2025 daarom op 5 april een inspectieronde.

“Wie goed ter been is, valt het helemaal niet op dat je een stoep moet afstappen of een hellinkje afloopt. En wie goed ziet, loopt vanzelfsprekend óm geparkeerde fietsen heen. Maar als je in een rolstoel of scootmobiel zit, een rollator gebruikt, of visueel beperkte bent, kunnen dat fikse obstakels zijn”, zo legt Ruud van der Pol van Noordrand2025 uit. Barbara de Kooter, John Veldhoven en hij gingen donderdag 5 april mee tijdens de inspectieronde met de ervaringsdeskundigen van de VGR, de belangenbehartiger voor mensen met een beperking. Noordrand2025 zet zich in voor een betere mobiliteit van ouderen, betere bewegingsvrijheid voor mensen met een beperking en voor medische voorzieningen onder één dak, van geboorte tot overlijden.

Het VGR-team bestond uit Jan Poot met een visuele beperking, ervaren rolstoelgebruiker Vincent Harte en deskundigen Tilly Noort en Alie Visscher, die zorgden voor het meetwerk, de notities en foto’s. Op verzoek van de gemeente Schiedam en Noordrand2025 bekeken ze twee gebieden. Ze screenden het winkelgebied Krona inclusief parkeergelegenheid, aansluitende buitenruimte, naastgelegen bus- en tramhalte en de aansluiting tot de levensloopbestendige woningen. Daarna onderzochten ze het winkelgebied Geuzenplein met de OV-haltes.

De VGR hanteert een checklist met richtlijnen voor toegankelijkheid in de buitenruimte. Denk aan oversteekplaatsen, gehandicaptenparkeerplaatsen, looproutes van en naar bushaltes, stalling van fietsen, loopoppervlak van de straat, afritjes, hellingen en blindengeleidelijnen zoals ribbeltegels en noppentegels. Het team bekeek goed hoe de buitenruimten in Noord door de bewoners en winkeliers worden gebruikt. “Dat heeft allemaal bij elkaar invloed op de toegankelijkheid voor mensen met een beperking”, legt Jan Poot van de VGR uit. “Ons uitgangspunt is dat iedereen zelfstandig op pad moet kunnen gaan en zelfstandig zijn leven moet kunnen leiden.”

Alle bevindingen leiden binnenkort tot een rapport met adviezen ter verbetering waarmee het nieuwe college aan de slag kan. Jan Poot van de VGR: “We kunnen op verzoek nog een keer terugkomen om te zien of de verbeteringen goed zijn uitgevoerd en het winkelgebied na de aanbevolen aanpassingen bereikbaar en toegankelijk is voor alle mensen met een beperking.”

Foto: Samen met het team van ervaringsdeskundigen van de Vereniging van Gehandicaptenorganisaties Rotterdam, inspecteerden Ruud, Barbara en John van de bewonersgroep Noordrand2025 Krona en het Geuzenplein

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: