De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Wie durft de nieuwe Schiedamse stadsdichter te worden?

Schiedam zoekt stadsdichter

Schiedam zoekt stadsdichter

SCHIEDAM - Nu de Schiedamse gemeenteraad het initiatief van het Literair Gezelschap Schiedam en Bibliotheek Schiedam om een stadsdichter aan te stellen, heeft omarmd, gaan de betrokken partijen alle details uitwerken en dan kan de zoektocht beginnen.

In 2010 werd de eerste stadsdichter van Schiedam, Ron Elshout, geïnstalleerd voor een periode van drie jaar. Hij stopte er in februari 2011 mee 'i.v.m. de flagrante desinteresse van de gemeente'. Het Literair Gezelschap stelt nu in overleg met de Bibliotheek Schiedam en de gemeente spelregels op voor het werven van een stadsdichter: wat mag van een stadsdichter worden verwacht; wat mag een stadsdichter verwachten? 

Een van de onderdelen zal natuurlijk een proeve van bekwaamheid zijn. Zodra alle eisen zijn bepaald, wordt de verkiezing uitgeschreven. Als het voorspoedig loopt, wordt de stadsdichter geïnstalleerd op de Nieuwjaarsreceptie 2019 van het gemeentebestuur. De functie van stadsdichter is voornamelijk ceremonieel, maar er zal wel worden gevraagd om belangrijke gebeurtenissen in de stad met poëzie te verrijken.

Maar wat verwachten de Schiedammers nu eigenlijk van een stadsdichter? Wat maakt een Schiedamse stadsdichter succesvol bij het publiek?

Fotobijschrift: gedicht van Piet Paaltjens (Francois Haverscmidt), bekend Schiedams dichter, op een deur aan de Lange Haven

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: