De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Bij grootscheepse politie-actie in Schiedam Oost

Vijf auto's in beslag genomen

Vijf auto's in beslag genomen

SCHIEDAM - Van vanmiddag 3 uur tot vanavond 9 uur heeft de politie in Schiedam Oost, in samenwerking met verschillende instanties, een grootscheepse actie gehouden. Onderdeel daarvan was een controle op het Boerhaaveplein. Burgemeester Lamers nam poolshoogte (tweede foto onder) en kon om half zes als tussenstand melden dat reeds vijf auto's in beslag waren genomen. Ook was bij een gecontroleerde automobilist een steekwapen aangetroffen; man en mes werden meegenomen naar het politiebureau.

door Jan Schrijver

Van de auto's die de Rotterdamsedijk passeerden gedurende de actie, controleerde de politie aan de hand van het kenteken razendsnel met de modernste technieken of degene onder wiens naam de auto geregistreerd staat, iets op zijn kerfstok heeft. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een openstaande boete, een schuld bij de Belastingdienst of bij de gemeentelijke belastingen (inclusief de waterschapsbelastingen) of dat de persoon om andere reden in een van de registraties van politie en andere instanties voorkomt. De aldus gesignaleerde auto's werden door motoragenten van de dijk naar het Boerhaveplein geleid. Op momenten dat er geen auto's gesignaleerd werden en er ruimte was op het Boerhaaveplein voor controle, werden door de motoragenten steekproefsgewijs auto's verzocht te volgen. Met enige regelmaat zagen wij ook auto's met buitenlandse kentekens gecontroleerd worden.

In geval van een schuld bij de Belastingdienst kon direct afgerekend worden bij het op het Boerhaaveplein neergezette mobiele betaalkantoor van de Belastingdienst, inclusief pinmogelijkheden (derde foto onder). Ook voor de gemeentelijke belastingen kon meteen worden afgerekend en evenzeer de boetes bij de politie. De instanties inden verscheidene openstaande vorderingen. Van degene die schuld heeft aan een van de instanties, maar die niet kon of niet wilde betalen, werd de auto in beslag genomen. Of 'afgepakt' zoals de politie voor alle duidelijkheid een stikker op auto's legde.

Zou er smokkelwaar aangetroffen worden, ook de Douane was paraat. Uiteraard werd ook gekeken of de mensen de vereiste papieren zoals kenteken en rijbewijs konden overleggen en werd naar de juistheid ervan gekeken. De auto's worden nagelopen op mogelijke verdachte waar of grote contante sommen geld. Daarbij is ook oog voor de zogenoemde 'geheime ruimtes'.  Voor automobilisten met een drankgeur stond het alcoholcontrolebusje van de politie op de stoep. Preventief fouilleren was in deze actie ook mogelijk; zodoende trof de politie een steekwapen aan. Het Openbaar Ministerie was ter plekke. Ook diverse medewerkers van het team Toezicht & Handhaving van de gemeente Schiedam namen aan de actie deel. Een mobiele commandopost verbond alle betrokken functionarissen. "Alle incidenten die zich kunnen voordoen, kunnen we hier direct aan", zo gaf burgemeester Lamers aan.

Mensen van wie de auto in beslag is genomen, kunnen deze terugkrijgen na betaling van hun schulden aan de overheid (daarbij komt dan een flink bedrag aan kosten). "We willen met deze actie laten zien dat de overheid alert is, dat het loont om je boetes, belastingen en andere schulden aan de overheid te betalen. We willen zo de stad veiliger maken. Ik ben blij dat deze samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties zo goed werkt. We hebben acties als die van vandaag eerder uitgevoerd - in Groenoord, in het centrum en aan de Rotterdamse kant van de Spaanse Polder - en we zullen deze acties in de toekomst vaker houden in Schiedam", zo beloofde burgemeester Lamers.

Ook in de omgeving van het Station Centrum werden vandaag acties ondernomen en later op de avond volgden nog enkele gerichte acties. Vrijdag geeft de gemeente een bericht uit met de resultaten van de totale actie van vandaag.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het politienieuws uit Schiedam. Alvast dank.

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: