De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Wat bespaar je nu eigenlijk op zo'n dag?

Warmetruiendag op SG Spieringshoek

Warmetruiendag op SG Spieringshoek

SCHIEDAM - Een week na de officiele warmetruiendag zette SG Spieringshoek op verzoek van de leerlingenraad de kachels afgelopen vrijdag, 9 februari 2018, twee graden lager. Dit leverde op één dag een besparing van 37,8 kubieke meter gas op, terwijl buiten de sneeuw naar beneden dwarrelde.

door Louise Melchers

Leerlingen wisten al van tevoren dat ze een warme trui aan moesten doen en velen gaven daar ook gehoor aan, evenals de meeste docenten. Bij binnenkomst in sommige lokalen was het tot grote schrik van velen echt ijskoud. Hier bleek de kachel helemaal uitgestaan te hebben.

Om te weten hoe groot de werkelijke besparing op één dag zou zijn, werd het verbruik van donderdag 8 februari door facilitair medewerker Ronald de Goede vergeleken met dat van vrijdag 9 februari: verbruik donderdag: 389 kuub, vrijdag: 352 kuub. Een besparing van 37,8 kuub. Ronald vertelt dat de school beschikt over 8 nieuwe ketels, twee ketels op het dak en nog een warmtewisselketel bij de gymlokalen. Deze ketels zorgen ervoor dat het gebouw goed verwarmd wordt. Voor de warmetruiendag is de watertemperatuur 10 graden naar beneden gebracht. Dit levert een gevoelstemperatuur op die 2 graden lager is dan normaal. De ketels leveren nog steeds warmte aan de radiatoren, maar doordat er minder water doorheen gaat, blijft de maximale temperatuur in de lokalen ook lager. In de meeste lokalen bleef het dan ook aangenaam warm als de radiatoren openstonden. Zouden de 'platen' dichtstaan, dan zou de besparing nog veel groter zijn.

De school is al bezig met energiebesparing en beschikt over zonnepanelen op het dak. Bij de verbouwing en de bouw van de nieuwe vleugel is er dubbelglas aangebracht en zijn de spouwmuren geïsoleerd. Om nog meer energie te besparen gaat de kachel 's ochtends een half uurtje later aan en 's middags een uurtje eerder op de nachtstand. Ook in het weekend staan de kachels laag.

Foto: facilitair medewerker Pascal Slof controleert de warmte-installatie

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: