De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

KNMI geeft Code Oranje voor Zuid-Holland

Zeer zware windstoten mogelijk

Zeer zware windstoten mogelijk

SCHIEDAM - Het regent al de hele middag, maar het waait nauwelijks. Stilte voor de storm? Vanavond vanaf ongeveer 18.00 uur geldt voor onze regio de Code Oranje. Dat is de op een na ernstigste weer-situatie. 

Er kunnen er in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeer- en Waddengebied zeer zware windstoten van 80-110 km/u voorkomen uit een west tot noordwestelijke richting. Hiervoor is vanaf ongeveer 18.00 uur Code Oranje van kracht, zo stelt het KNMI. ​De windstoten zullen in de nacht naar vrijdag het land verlaten, het laatst in het Waddengebied. 

Schadeprognosemodel Verzekeraars
Het is de verwachting dat het weer waarvoor het KNMI waarschuwt, tot schade zal leiden door het gehele land heen. Het is gebruikelijk dat de voorlichters van het Verbond van Verzekeraars daags nadat een storm of anderszins extreem weer over het land is getrokken, door de landelijke media worden gebeld met vragen naar schattingen van schadebedragen. Doorgaans kunnen er vanuit het Verbond daags na een weer-calamiteit al schattingen gegeven worden. Dat gebeurt op basis van een modelmatige berekening waarin de historische gegevens en de gegevens ten aanzien van het weer dat zich heeft voorgedaan, worden ingevoerd. Het is nu echter de vraag of dit model ook weer voldoende betrouwbare uitkomsten zal geven. "We hebben immers te maken met een uitzonderlijke periode van droogte die is voorafgegaan aan het weer dat nu op komst is", zegt Verbonds-woordvoerder Oscar van Elferen. "De droge grond is zo hard dat het water dat valt niet voldoende wordt opgenomen, maar zich daarentegen zal kunnen verplaatsen. Een ander effect van de droogte is dat takken van bomen zwakker zijn, waardoor deze eerder zullen kunnen breken en bijvoorbeeld schade aan auto's en opstal veroorzaken. Regenpijpen en dakgoten zullen door de droogte meer dan normaal vol en verstopt kunnen zijn. Zo'n eerste storm na een lange periode van droogte, zal een andere impact kunnen hebben dan de stormen waarvan wij de data in onze systemen hebben. Ofwel, we moeten gaan ervaren in hoeverre het model werkt nu de beginwaarden duidelijk anders zijn."

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: