De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

OPERA2DAY Try out in Theater aan de Schie

25 Schiedammers in Dangerous Liaisons

25 Schiedammers in Dangerous Liaisons

SCHIEDAM - OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging presenteren Vivaldi - Dangerous Liaisons, een spiksplinternieuwe barokopera met muziek van Antonio Vivaldi. In deze voorstelling komen Vivaldi's meest opwindende aria's samen op een nieuw libretto. Er wordt een al even opwindend verhaal mee verteld, gebaseerd op de roemruchte briefroman 'Les Liaisons Dangereuses' van Choderlos de Laclos. Schiedam heeft de allereerste voorstelling: de try out op zondagmiddag 13 januari om 15:00 in Theater aan de Schie.

De opera gaat op 17 januari in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en is maar liefst 25 keer te zien in de grote theaters in Nederland en België.

Participanten uit Schiedam
De try out in Schiedam is het hoogtepunt na een week hard werken in het theater - een week waarin alle onderdelen van de opera bij elkaar komen: muziek, zang, kostuums, decor, techniek, licht. En... de bijdrage van de participanten en scholieren uit Schiedam en omgeving. "Deze nieuwe opera toont hoe de barokwereld in verval raakt. Niet alleen van binnenuit, maar ook het draagvlak in de samenleving voor de elite dat langzaam wegvalt. We maken dat mede zichtbaar dankzij een grootschalig participatieprogramma. Aan onze tournee werken in totaal circa zeshonderd participanten mee: bewoners van de steden die we aandoen. Ze vertolken de bedienden, die de wereld van de elite letterlijk overeind houden. Ruim duizend leerlingen uit het plaatselijk voortgezet onderwijs produceren bovendien een onderdeel van het decor. De copieuze lunch die in de eerste scène wordt geserveerd is door hen vervaardigd, en die ziet er daardoor elke speelavond anders uit", zo licht OPERA2DAY toe. In Theater aan de Schie zien we 25 Schiedammers in de rol van bediende. Leerlingen van een middelbare school uit Rotterdam vervaardigen in de dagen voorafgaand aan de voorstelling de barokke 'decor-lunch'.

Het verhaal in het kort
Marquise de Merteuil en Vicomte de Valmont spelen een gevaarlijk spel met de liefde. Ze dagen elkaar uit om anderen te verleiden. Hun relatie komt op scherp te staan als Valmont echt lijkt te vallen voor de verleidelijke maar kuise Madame de Tourvel. In de venijnige strijd die volgt gaan alle betrokkenen uiteindelijk ten onder. Een fatale liefdesgeschiedenis en een fascinerend portret van een tijdperk, waarin een verveelde elite bezwijkt onder haar eigen intriges.

Vivaldi's aria's, nieuwe recitatieven en een nieuw libretto
De felle emoties krijgen een weerklank in Vivaldi’s vocale en instrumentale vuurwerk, uitgevoerd door een sprankelende internationale cast en de topmusici van De Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Hernán Schvartzman. Met nieuw gecomponeerde recitatieven en een nieuw libretto wordt het werk tot een eenheid gesmeed. Regisseur Serge van Veggel koos de briefroman als uitgangspunt van zijn scenario en bestudeerde intensief het werk van Vivaldi om de nieuwe opera muzikaal samen te stellen. Vivaldi - Dangerous Liaisons wordt in het Italiaans gezongen en boventiteld in het Nederlands en Engels.

Tournee van januari t/m maart 2019
Vivaldi - Dangerous Liaisons gaat van 13 januari t/m 16 maart 2019 op tournee langs de theaters in Nederland en België. De première is op donderdag 17 januari 2019 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Klik hier voor de volledige speellijst. De opera is op woensdag 27 februari tevens te zien in Theater Rotterdam-Schouwburg.

In begin 2018 vond de try out van Hamlet van OPERA2DAY eveneens in Schiedam plaats. Hier en hier kun je onze artikelen daarover lezen.


Foto door Henk Bleeker


 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: