De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Exclusieve bezichtiging pikante tekeningen Edgard Tytgat

Acht vrouwen en een klooster

Acht vrouwen en een klooster

SCHIEDAM - Op 20 augustus 2018 kun je in Stedelijk Museum Schiedam bijzondere tekeningen van Edgard Tytgat komen bekijken. Het gaat om een exclusieve bezichtiging van zo'n 500 aquarellen van acht dames die de identiteit van een speelkaart aannemen. Wim Noordhoek zal erover vertellen. Wel even aanmelden, want vol is vol.

Er was een tijd dat mensen de pikante tekeningen van Edgard Tytgat alleen achter een gordijntje mochten bekijken. Je moest boven de 21 zijn én getrouwd. Die tijd is voorbij. Nu is iedereen welkom bij de exclusieve bezichtiging van ruim 500 licht erotische werken in het Stedelijk Museum Schiedam. Op de tentoonstelling Edgard Tytgat, Vlaamse meester (tot en met 2 september) liggen 32 van de ruim 500 exemplaren uitgestald.

Tytgat maakte de tekeningen tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de titel 'Huit dames et un monastère' (Acht dames en het klooster). Tijdens deze exclusieve bezichtiging kun je alle ruim 500 tekeningen bekijken. Wim Noordhoek, Tytgat-fan, radiomaker, journalist en schrijver, zal erover vertellen. De tekeningen gaan over twee priesters die een erotisch kaartspel spelen, waarbij de acht vrouwen de inzet zijn. Elk van hen neemt de identiteit van een speelkaart aan. Het spel beslist over hun lot.

Deze onuitgegeven reeks aquarellen bestaat uit vijf boeken, meer dan 500 pagina’s die Tytgat over een periode van vijf jaar schilderde. Door de boeken te bekijken krijgen verschillende personages en scènes uit andere schilderijen plotseling een nieuwe betekenis.

De bijeenkomst op 20 augustus begint om 15.00 uur. Vanwege de kwetsbaarheid van het werk is het aantal deelnemers beperkt. Wie erbij wil zijn, kan zich het beste zo snel mogelijk aanmelden, want vol = vol. Aanmelden is verplicht en kan via info@stedelijkmuseumschiedam.nl ovv van Huit dames.

Lees meer in het blog van Wim Noordhoek.

Foto-onderschrift: Edgard Tytgat, Huit dames et un monastère, 1941-1947, privécollectie, copyright M-Museum Leuven

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: