De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018

Benjamin Li (1985): nummer 39

Benjamin Li (1985): nummer 39


SCHIEDAM - Een van de genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 is Benjamin Li. Zijn werk is tot 15 april 2018 te zien in Stedelijk Museum Schiedam. Daar kan ook een stem uitgebracht worden voor de publieksprijs.

door Louise Melchers

Benjamin Li:  'Eigenlijk zou ik nu samen met mijn ouders in China zijn, maar ik vond het zo leuk om genomineerd te worden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 dat ik toch in Nederland ben gebleven om hier aanwezig te zijn.' Voor ons gesprek begint, kijkt Benjamin steeds rond naar allerlei voor hem interessante dingen, zo pakt hij gelijk een klein aardbeiengummetje, bekijkt het van alle kanten en mompelt goedkeurend. 'Alles levert weer nieuwe ideeën op.' De 32-jarige Benjamin Li is van Chinese afkomst, maar kreeg zijn eerste levensjaren een Nederlandse opvoeding. Hij spreekt dan ook perfect Nederlands, maar heel weinig Chinees. Na zijn bachelor Psychologie ging hij naar Willem de Kooningacademie en het Piet Zwart Institute.

'Er gebeuren allerlei dingen in het leven, maar uiteindelijk kom je net als in een cyclus weer op je pootjes terecht.' Dit laat hij met name zien in zijn drieluik, waarin voedsel van het ene bord, via de handen van zijn ouders wordt overgebracht naar een ander bord. Er ontbreekt geen enkel stukje. De handen op het middelste tableau zijn de handen van Li's vader en moeder. Het bord eten is door zijn vader, die kok is, klaargemaakt. Zeven mannelijke modellen halen de stukjes eten van het bord en leggen het in de handen van zijn ouders, waarop 7 vrouwelijke modellen het er om beurten weer uithalen en op het andere bord leggen totdat alles is overgebracht. 'De inhoud van de borden is niet wezenlijk veranderd, alleen de volgorde is veranderd en zo gaat het ook met je eigen identiteit.'

Er is een Chinese jonk te zien. 'Deze zie je heel vaak op Chinese menukaarten staan en ik vroeg mij altijd af waar die boot nu eigenlijk heen ging. Hij deed me ook denken aan bijvoorbeeld de zilvervloot.'. Benjamin heeft er een animatie van gemaakt waardoor het lijkt of de boot wegvaart, maar door hem in het groen te zetten kan hij niet weg en zit als het ware vast.

Verderop hangt een serie foto's van gerecht 39 (zie foto). Benjamin is in een aantal Chinese en Chinees-Indische restaurants in Nederland gerecht 39 gaan eten en fotograferen. Chinees-Indische restaurants zijn langzaam aan het verdwijnen en hij vindt ze zo'n mooie samenkomst tussen Nederland, China en Indonesië. Hij was al met dit idee bezig toen jurylid Gordon Heuckeroth in Holland's got Talent tegen de Chinese deelnemer Xiao Wang de opmerking maakte dat het zeker nummer 39 met rijst zou gaan vertolken. Van een aantal van deze foto's heeft hij in dezelfde ruimte ook nog een soort machtsbalans gemaakt met twee leggers, ééntje laag en ééntje hoog, waarbij de Nederlandse vlag de grond raakt en zijn vlaggen hoog hangen (zie foto). Je kunt dit zien als een belediging, vertelt hij, hiermee laat hij zien dat wat Gordon eerst zei tegen de Chinezen nu omgedraaid is. Het fotograferen van nummer 39 zorgt ervoor dat een deel van het cultureel erfgoed in de vorm van Chinees-Indische gerechten niet verloren gaat. 'Daar mag ik Gordon dankbaar voor zijn.' Zelf voelt hij zich zowel Chinees als Nederlander. Hij speelt met die twee culturen en probeert hiermee zijn onbevangenheid te benutten.

Op 25 februari maakt juryvoorzitter Jet Bussemaker, voormalig minister van Cultuur, tijdens de tv-uitzending Kunstuur de winnaar bekend. Er is een prijzengeld van tienduizend euro beschikbaar.

Fotobijschrift: kunstenaar Benjamin Li (rechts) met Sietske van Zanten van LAM, die tijdens de opening in een 3 minutenpitch vertelt waarom Benjamin de prijs moet winnen. Op onze facebookpagina is deze pitch terug te zien.

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: