De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Stedelijk Museum Schiedam: 22 september 2018 t/m 3 februari 2019

Corneille krijgt overzichtsexpo

Corneille krijgt overzichtsexpo

SCHIEDAM - Van 22 september 2018 t/m 3 februari 2019 eert het Stedelijk Museum Schiedam één van de prominente oprichters van de Europese kunstgroep CoBrA, Corneille, met een grote overzichtstentoonstelling.

Corneille Guillaume Beverloo, werd bekend onder alleen zijn voornaam. Deze grote overzichtstentoonstelling laat het kleurrijke werk zien waarmee Corneille (1922 - 2010) internationale erkenning kreeg, samen met zijn inspiratiebronnen, de invloed van andere kunstenaars, zijn passie voor verre reizen en zijn liefde voor Afrikaanse etnografica. Op die manier neemt de presentatie je mee in zijn wereld, het universum van deze belangrijke naoorlogse kunstenaar. 

In de CoBrA-periode maakt Corneille expressieve en spontane tekeningen en schilderijen, waaruit een sterke levensvreugde en vrijheidsdrang spreekt. Na 1953 wordt die stijl vervangen door meer geabstraheerde landschappen. In zijn late, meer figuratieve werk staan paradijselijke scènes en de relatie tussen de mens en natuur centraal. Hij schildert vrouwen omringd door vogels tussen kleurrijke planten. Corneille, zijn wereld bevat bijna zestig schilderijen, ongeveer vijftien gouaches/aquarellen en zo’n vijfentwintig etnografica en laat zien hoe fris en onweerstaanbaar zijn werk nog altijd is.

De vogel is voor Corneille hét symbool van vrijheid. Hij zegt: ‘De vogel, en dat geldt ook voor mezelf, is degene die altijd op speurtocht is, die ‘voedsel’ moet zoeken en vinden en degene die alsmaar moet vliegen en niet zonder beweging kan.’ Toeval of niet, de naam Corneille betekent letterlijk kraai.

Fotobijschrift: Corneille Petite Musique du Printemps 1987. Die Galerie Frankfurt am Main Natacha en Dimitri Beverloo - Pictoright Amsterdam 2018

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: