De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Van bloementuin tot onderwaterlandschap

Geheimzinnige tuinen van Diederix

Geheimzinnige tuinen van Diederix

SCHIEDAM - Zaterdag 22 juni 2018 opende schrijver Tommy Wieringa in Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling 'De tuinen van Elspeth Diederix'. Ze laat de 'schoonheid van dingen' zien, zowel met foto's van bloemen in het museum als met echte bloemen op het museumplein.

door Louise Melchers

De Amsterdamse kunstenares (1971) maakt foto's van bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Ze werkt nooit met photoshop, maar bouwt als het ware stillevens, zoals we die ook uit de 17de eeuw kennen en die fotografeert ze. Ze zorgt voor vervreemdende effecten door bijvoorbeeld een lange sluitertijd te gebruiken of ze flitst op zo'n manier dat het lijkt alsof er sterretjes op het werk gephotoshopt zijn. Op een van de werken zie je een vergeet-me-nietje dat op een draaischrijf ligt en gefotografeerd is terwijl het ronddraait. Een ander werk is van een sneeuwklokje dat licht lijkt te geven. Ze heeft dit effect gekregen doordat ze met een hele lange sluitertijd heeft gefotografeerd terwijl ze erboven met gekleurd papier stond te wapperen. Haar titels vertellen vaak iets over de foto, zoals  'Flameflower', waarbij ze bloemen heeft gefotografeerd die ze in brand heeft gestoken.

Eén muur hangt vol met volgens de kunstenares mislukte foto's. Er hangen 124 foto's die gedeeltelijk over elkaar heen hangen en waar je als bezoeker ook aan mag zitten om ze te bekijken. Je kunt er als het ware doorheen bladeren. Het zijn foto's van bloemen uit haar Studio Garden, de tuin bij haar atelier. Ze probeert daar het gevoel dat je wel eens op vakantie krijgt, wanneer je met hele andere ogen kijkt, vast te houden.

Het is voor het eerst dat er ook een aquarium in het museum te vinden is. In deze zogenaamde onderwaterkamer zie je foto's die er vreemd uitzien omdat er spaghetti in het water gegooid of omdat ze bijvoorbeeld tijdens het fotograferen zeewier opgooit. Ze bouwt in het aquarium een onderwatertuin, waarin je zo even zou willen zwemmen.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 30 september 2018.

Bijschrift foto: Elspeth Diederix voor 'The Studio, 2010-2018', Giclée prints.

1 commentaar(en) op artikel "Geheimzinnige tuinen van Diederix"

Je hebt me nieuwsgierig gemaakt!

Door: Fleur Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: