De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Historische schenking voor Stedelijk Museum Schiedam

Geschiedenis krijgt gezicht

Geschiedenis krijgt gezicht

SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam heeft twee 18de eeuwse schilderijen gekregen met daarop belangrijke Schiedammers. Het gaat om de portretten van mr. Philippus Theodorus van Cloon, burgemeester van Schiedam en zijn echtgenote Anna Catharina Lowe, geschilderd in 1778. De notabelen zitten met hun gezicht naar ons toe, Anna met een boek in haar hand.

De schenking werd zojuist in het Stedelijk Museum Schiedam bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis. Bij de feestelijke bekendmaking van dit nieuws was ook burgemeester Cor Lamers aanwezig. Museumdirecteur Deirdre Carasso vertelde dat de twee schilderijen een mooie aanvulling op de historische collectie vormen. ‘De geschiedenis van de stad krijgt nu letterlijk een gezicht.’

De schilderijen komen uit de collectie MeesPierson, onderdeel van de ABN AMRO Groep. De bank heeft ze naar aanleiding van de herinrichting van de kantoren aan het museum geschonken. De portretten zijn geschilderd door Pieter Frederik de la Croix. Hij was een Nederlands schilder van Franse afkomst en werd geboren als Pierre Frédéric. Veel van zijn portretten hangen in Nederlandse musea, waaronder het Mauritshuis.

Van Cloon (1732-1787) was een belangrijk man in Schiedam. Hij was van 1769 tot aan zijn dood lid van de vroedschap, de voorloper van de gemeenteraad. Dat was een functie voor het leven. Andere functies bekleedde hij in principe één jaar, maar vaak werd hij herbenoemd. Hij was een aantal keer schepen (lid van de rechtbank van Schiedam), armbezorger (soort wethouder voor sociale zaken), fabriekmeester (vergelijkbaar met een wethouder voor openbare werken) en ordinaris thesaurier (soort wethouder van financiën). Vanaf 1782 was hij ook burgemeester. Dat was een college van drie personen dat het dagelijks bestuur van de stad vormde.

Foto door Wim van den Berg

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: