De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Schiedamse Margo Onnes brengt gedachtewereld van Hamlet prachtig in beeld

Hamlet: droom of werkelijkheid?

Hamlet: droom of werkelijkheid?

SCHIEDAM - In een goedgevuld Theater aan de Schie vond op 7 januari de try-out plaats van de psychologische operathriller 'Hamlet' van Opera2day & New European Ensemble. Het beeldmateriaal voor deze multimediavoorstelling werd gemaakt door de Schiedamse kunstenares en cineaste Margo Onnes.

door Louise Melchers

Ze kwam bij Opera2Day terecht via regisseur Serge van Veggel die haar werk erg mooi vond en graag met haar samen wilde werken. 'Hamlet' bood daarvoor een uitgelezen kans. Margo kreeg de gelegenheid om het beeldmateriaal te maken. Ze maakte filmscenes die tijdens de uitvoering vertoond worden en schermprojecties, waarin je personages uit de opera levensgroot driedimensionaal voorbij ziet komen. Ook rookeffecten en andere effecten zijn niet echt, maar gefilmd. Ze vond het belangrijk dat de zangers echt omringd werden door filmbeelden en niet dat het publiek als het ware naar een film zit te kijken.

'Het werken voor een live-optreden is heel anders dan normaal filmwerk waarin je achter de computer de film helemaal kunt timen. De fimpjes worden zo geknipt dat ze door de technici ingezet kunnen worden op momenten dat ze met de muziek samenvallen. Dit gebeurt elke voorstelling met de hand,' aldus Margo, en tijdens deze eerste voorstelling zat ik echt mijn hart vast te houden.'  Ze heeft deze keer wel  instructies gegeven en ze was bijzonder tevreden over hoe het bij de try-out verliep. Bovendien hoeft ze daardoor niet zelf bij iedere voorstelling aanwezig te zijn, waardoor ze weer tijd heeft voor andere projecten, zoals binnenkort tijdens het Internationaal Filmfestival in Rotterdam (IFFR), waar een installatie van haar te zien is in TENT.

Afgelopen augustus en oktober zijn de buitenopnames met de hoofdrolspelers gemaakt. Het was lastig een moment te vinden dat ze allemaal aanwezig konden zijn, omdat de zangers en zangeressen een internationale carrière hebben en dus niet altijd beschikbaar zijn. Dat dit al zo lang voor de première was, gaf ook stress voor de mensen die voor de kostuums moesten zorgen, omdat de acteurs die al in de film aan moesten. De opnames zijn uiteindelijk gemaakt in het Waterloopbos (Marknesse), een prachtig natuurreservaat van Natuurmonumenten waar ze schaalmodellen van ruim dertig waterwerken hebben nagebouwd. De torenscène is opgenomen in de watertoren van Sint-Jansklooster in de kop van Overijssel, bekend van tweevoudig Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem.

Water speelt een belangrijk rol in Hamlet. Op de poster staat een foto waarin Quirijn de Lang, de bariton die Hamlet vertolkt, in een vijver ligt. Aanvankelijk zou deze opname in een verwarmd zwembad genomen worden, maar de verwarming van het water was te laat aangezet en in de buurt van het zwembad was een vijver waarvan Margo dacht dat het beeld daar toch echt veel mooier zou worden door de reflecties van de omgeving in het water.  Een groot nadeel was dat dit water erg koud was. Tot haar verrassing wilde Quirin wel in zijn kostuum deze vijver in voor de opnames. Heel onverwacht, want operazangers moeten natuurlijk erg voorzichtig zijn hun stem niet aan te laten tasten.

Hamlet wordt langzaam gek en heeft last van dromen en visioenen en daar worden de projecties voor ingezet (zie foto onder). Margo: 'Je weet nooit of het echt is of dat het zijn vertroebelde geest is die je voorgespiegeld krijgt.' Ze vertelt dat ze het ook heel spannend vond om filmopnames met de operazangers en -zangeressen te maken, omdat zij tijdens de voorstelling veel theatrale gebaren moeten maken en dat bij film juist niet werkt, omdat hele kleine gebaren daar veel meer effect hebben. Zij sprak veel lof uit over de spelers, want ze hebben het volgens Margo fantastisch gedaan.

De vierendertigjarige Margo heeft haar masteropleiding Fine Arts aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam gedaan (2008) en kwam daar toevallig in aanraking met het maken van films. Ze voelt zichzelf meer een beeldend kunstenaar die films maakt, dan een cineaste en is op het gebied van films maken eigenlijk autodidact. Haar voorkeur voor film ligt vooral bij het artistieke werk, want haar films zijn niet erg plotgericht. Het werk is al op diverse filmfestivals vertoond. Ze zit volgens eigen zeggen precies op de scheidslijn van film en beeldende kunst. 'Maar ik weet vaak niet van tevoren wat de reis zal zijn,' zegt Margo. Meer informatie over het werk van Margo Onnes is te vinden op de website van Rotterdamse kunstenaars.

´Hamlet´ van Opera2Day gaat op 18 januari in premiere in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en is tot 11 april overal in Nederland te zien.

Foto's Hamlet: Ben van Duin. Overige foto's: Jan Schrijver.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker