De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Le Nuove Musiche in ’t Huis te Poort

Hartverscheurende muziek Monteverdi

Hartverscheurende muziek Monteverdi

SCHIEDAM - Het nieuwe jaar begint het klassieke podium ’t Huis te Poort op vrijdagavond 18 januari 2019 met Le Nuove Musiche met een keuze uit Monteverdi’s madrigalen.

"Vriend en vijand zijn het erover eens dat dit ensemble in de uitvoering van deze meesterwerken een standaard heeft gezet, waar zelfs Italiaanse collega’s jaloers op kunnen zijn. Zowel de cd-opnamen als de live uitvoeringen zijn van ongekend hoog niveau. En… ’t Huis te Poort is de ultieme ruimte voor de uitvoering van deze muziek", aldus de organisatie. 

Claudio Monteverdi (1567-1643): waarschijnlijk de grootste en invloedrijkste componist vóór Bach, medegrondlegger van dat wat later de opera zou worden, schepper van een grote hoeveelheid meesterwerken waaronder veel kerkmuziek én acht – of negen – madrigalenboeken, goed voor bijna 200 madrigalen.

In die madrigalen – relatief korte verhalende muziekstukken op wereldse teksten, soms bijna kleine opera’s – kon Monteverdi al zijn meesterschap kwijt. Het waren radicale, moderne werken die handelden over oorlog en vrede, liefde (én erotiek) en natuurlijk de dood. De poëzie van bijvoorbeeld Petrarca en Torquato Tasso gaven hem meer dan voldoende inspiratie. Bepaald niet iedereen was enthousiast over de fratsen van de nieuwlichter maar Monteverdi hield voet bij stuk en de geschiedenis gaf hem gelijk. 400 jaar later hebben de madrigalen nog niets aan zeggingskracht ingeboet. 

Krijn Koetsveld durfde de uitdaging aan om met zijn ensemble ‘Le Nuove Musiche’ de complete serie op cd te zetten. Een kolossale klus die in ruim drieëneenhalf jaar werd geklaard. En hoe! De muziekpers kwam superlatieven tekort om de reeks de hemel in te prijzen. Niet alleen De Volkskrant (5 sterren) en Luister (een 10) uitten hun waardering maar ook internationaal was er lof. Koetsveld en zijn musici halen alles uit de kast om de teksten volledig tot hun recht te laten komen in perfect en gepassioneerd uitgevoerde muziek.

Ook ‘live’ weet Le Nuove Musiche van wanten. Het is een belevenis om dit ensemble aan het werk te zien en te horen. Enig acteertalent is de musici niet vreemd en dat weten ze gedoseerd maar effectief in te zetten. In het programma ‘Lamento’, speciaal voor deze avond samengesteld, staat de liefde centraal, en dan vooral de schaduwzijde daarvan: tragische misverstanden, gebroken harten, verloren geliefdes en veel liefdesverdriet. Monteverdi maakte er hartverscheurende muziek van die door Krijn Koetsveld en Le Nuove Musiche weer ijzingwekkend mooi tot leven wordt gebracht. De ruimte van ’t Huis te Poort leent zich daar qua omvang en akoestiek perfect voor.

Met Krijn Koetsveld klavecimbel en muzikale leiding, Margreet Rietveld sopraan, Wendy Roobol sopraan, Kaspar Kröner alt, Falco van Loon tenor, Bas Ramselaar bas, Arjen Verhage theorbe en Cassandra Luckhardt gamba, cello.

Vrijdag 18 januari 2019, 20.15 u
€ 25,00 voorverkoop / € 27,50 aan de zaal

’t Huis te Poort, Dam 30, Schiedam
www.thuistepoort.nl

Informatie en reserveren: Ad van der Kouwe
advanderkouwe@gmail.com of tel. 06 511 721 00

Foto: Le Nuove Musiche (foto door Jip Warmerdam)

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

 

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: