De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Voor iedereen die altijd al eens toneel had willen spelen

Koens Masterclass Nachtgasten

Koens Masterclass Nachtgasten

SCHIEDAM - Tijdens de zomermaanden geeft toneelspeler Koen Wouterse van De Stokerij Schiedam masterclasses toneel. Of je nu huisvrouw bent, aankomend jurist of bij een supermarkt werkt, of je nu 19 of 66 bent, nog nooit gespeeld hebt of al een toneelcursus hebt gevolgd, iedereen kan meedoen.

door Louise Melchers

Koen vertelt dat het allemaal begon met 'Nachtgasten', een serie toneelvoorstellingen die hij samen met een aantal collega's heeft opgezet. Als toneelspeler werd hij vaak voor dezelfde soort rollen gevraagd, maar hij wilde ook zo graag eens een andere rol spelen. Bij 'Nachtgasten' kon dat. Na dit spel een aantal jaren met professionals gespeeld te hebben, bedacht Koen dat het ook heel leuk zou zijn voor amateurspelers en begon hij met zijn masterclasses.

'Nachtgasten' werkt zo: er zijn een aantal regels en er is een verhaal. Het publiek en de spelers krijgen dat verhaal pas op de avond van de voorstelling te horen, ook de rolverdeling wordt pas in aanwezigheid van het publiek bekendgemaakt. Deze rolverdeling kan heel verrassend zijn en het is zeker niet zo dat voordehandliggende keuzes gemaakt worden. Daarna krijgen de spelers één voor één een aantal geheimen te horen, die ze in de voorstelling kunnen gebruiken, de andere spelers kennen deze geheimen niet, maar het publiek kent ze allemaal. Vervolgens gaan de spelers het spel spelen en moeten ze steeds improviseren. Als speler is het telkens weer verrassend om op te komen en te merken dat de situatie op het toneel soms totaal anders is, dan je had bedacht terwijl je in de coulissen stond.

Tijdens de masterclass werk je aan allerlei speloefeningen en krijg je feedback op punten die je zou kunnen verbeteren. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat het publiek jouw personage een enorme schurk vindt of dat het publiek het ontzettend zielig vindt wat jouw personage overkomt? Zorg voor valhoogte, of zoals de bekende toneelspeler Jules Croiset ooit zei: 'Graaf een diep gat voor je personage en schop hem er dan vervolgens hard in.' Dit doe je natuurlijk niet letterlijk, want er mag geen geweld in het spel terugkomen. Je hoeft dus geen moordscenes te verwachten, want die moet je echt heel goed geoefend hebben, wil je die veilig kunnen spelen. Het is meer een soort schaakspel, waarbij je goed na moet blijven denken en je gevoel moet volgen.

Na een dag lang gespeeld te hebben, is het dan tijd voor het grote werk: optreden voor publiek. Tijdens de masterclassen bestaat dit publiek veelal uit bekenden en kan het variëren tussen de 1 en 20 mensen. Dat maakt het natuurlijk extra spannend. De tijd vliegt voorbij en het is fantastisch om van het publiek te horen dat het echt gelukt is om een voorstelling te maken. Niet iedereen kan tegelijkertijd meedoen aan de voorstelling, maar ook 'het-op-de-bank-zitten' is erg leerzaam.

Er zijn dit seizoen nog 3 masterclasses, namelijk op vrijdag 10, woensdag 15 en vrijdag 17 augustus. Meer informatie? Neem dan contact op met Koen Wouterse (koenwouterse@gmail.com).

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: