De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

In kader van 'Corneille, zijn wereld' in het museum:

Lezing over vogels en stoomschepen

Lezing over vogels en stoomschepen

SCHIEDAM - Twee onderwerpen tijdens één lezing, dat is het idee achter de reeks 'Corneille meets Schiedam' bij het Stedelijk Museum Schiedam. Tijdens de derde editie op zaterdag 19 januari 2019 vertelt Hans van der Sluijs over de stoomschepen van de Stichting Calorische Werktuigen. Hanneke de Man, redacteur van de catalogus bij de tentoonstelling 'Corneille, zijn wereld' zet de spotlights op vogels, één van de inspiratiebronnen van Corneille.

Zijn er overeenkomsten tussen beide onderwerpen? Samen met het publiek ontdekken de sprekers wat mogelijk overeenkomt. Hans van der Sluijs gaat in op het unieke varende erfgoed van de Stichting Calorische Werktuigen die in de Voorhaven in Schiedam door een groep enthousiaste vrijwilligers in leven wordt gehouden. Regelmatig brengen de mannen en vrouwen sleepboot De Hercules en de Heibok 4 op stoom. Ze varen tijdens speciale gelegenheden binnen of buiten de Schiedamse stadsgrenzen. Schiedammers zullen het typische geluid van de stoomfluit herkennen. Hanneke de Man heeft zich als redacteur van de publicatie bij de tentoonstelling 'Corneille, zijn wereld' flink verdiept in het leven en werk van CoBrA-kunstenaar Corneille. Voor deze lezing zet ze de spotlight op vogels. Een onderwerp dat veelvuldig voorkomt in het werk van Corneille en waar ook De Man een speciale voorliefde voor heeft. 

Gratis
De expositie 'Corneille, zijn wereld' is op de dag van de lezing - zaterdag 19 januari 2019 - tussen 11.00 en 17.00 uur te bezoeken. Om 15.00 uur staat er een kop koffie of thee klaar in de kapel van het museum waarna de lezing begint. De lezing is gratis, voor het bezoeken van de exposities vind je entreeprijzen op www.stedelijkmuseumschiedam.nl. De tentoonstelling 'Corneille, zijn wereld' is nog te zien tot en met 3 februari 2019.

Foto's:
- Het Schiedamse stoomschip De Hercules
- Corneille, Petite Musique du Printemps, 1987. Die Galerie, Frankfurt am Main, ©Natacha en Dimitri Beverloo - Pictoright Amsterdam 2018

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: