De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Heerlen en Schiedam breiden samen hun kunstcollecties uit

Musea gaan samenwerken

Musea gaan samenwerken

SCHIEDAM - In Stedelijk Museum Schiedam ondertekenden Kor Bonnema, directeur van SCHUNCK* en Deirdre Carasso, directeur Stedelijk Museum Schiedam een samenwerkingsovereenkomst tussen beide musea. Zij deden dit onder het toeziend oog van wethouders Jordy Clemens uit Heerlen en Cathelijne de Groot uit Schiedam.

door Louise Melchers

Beide partijen zijn erg verheugd over de samenwerking. Jordy Clemens: 'Onze steden hebben heel veel overeenkomsten. De steden zijn in inwonertal ongeveer even groot. Ze maken allebei deel uit van een groter stedelijk gebied, Schiedam  is onderdeel van de Randstad, Heerlen maakt deel uit van de Oostelijke Mijnstreek. We hebben allebei een rijk industrieel verleden, Schiedam de jeneverindustrie en Heerlen de mijnbouw. Daarnaast sluit de naoorlogse collectie van Het Stedelijk Museum prachtig aan bij die van SCHUNCK*. Door onze krachten te bundelen kunnen we onze collecties nog beter uitbreiden.'

Een inwoner uit Schiedam, zo vertelt Clemens, heeft na de Tweede Wereldoorlog Heerlen gered van de financiële ondergang, omdat hij een lening wist los te peuteren bij de gemeente Schiedam. De lening is later volledig terugbetaald. 'Dit zou nu niet zo snel meer gebeuren,' aldus Cathelijne de Groot. 'Het is niet gebruikelijk om leningen aan andere gemeenten te verstrekken.'

SCHUNCK* bevindt zich in Het Glaspaleis in Heerlen, een gebouw dat in 1933 als warenhuis werd ontworpen door de Heerlense architect Fris Peutz. Stoffenkoopman Peter Schunck wilde een groot warenhuis bouwen en  liet het gebouw ontwerpen als een overdekte marktplaats. In het gebouw bevinden zich nu allerlei culturele instellingen uit Heerlen. Het gebouw staat ook op de lijst Cultureel Erfgoed.

In het najaar komt er in Heerlen een 'supertentoonstelling' rond Jean-Michel Basquiat. Deze New Yorker begon in de jaren '70 op straat als graffiti-artiest, geworteld in de hiphop en post-punk ontwikkelde hij zich razendsnel als expressionistisch schilder. Hoewel hij nog nooit van de CoBrA-groep gehoord had, heeft de stijl van zijn werk veel weg van die van de CoBrA-kunstenaars. Een uitgelezen kans voor CoBrA-liefhebbers om in het najaar eens een bezoekje te brengen aan Heerlen. Wethouder Clemens juicht dit van harte toe en hoopt veel Schiedammers daar te ontmoeten.

Fotobijschrift: vlnr: Jordy Clemens, Deirdre Carasso, Kor Bonnema en Cathelijne de Groot

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: