De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Nieuwe leeskring begint met Nescio

Nieuwe leeskring begint met Nescio

SCHIEDAM - Vanaf zaterdag 19 januari geeft Neerlandicus Hans Overheul elke derde zaterdag van de maand een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.
 
In de eerste lezing staan Nescio’s werken Titaantjes en De Uitvreter centraal. De eerste helft (ongeveer drie kwartier) vertelt Overheul over de verhalen en de schrijver. Na de pauze (van ongeveer een kwartier) is er gelegenheid tot een gesprek en het stellen van vragen. Het is plezierig als je de verhalen van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk. Het kan natuurlijk ook dat Overheuls verhaal je inspireert de verhalen en meer werk van Nescio te gaan lezen (Nescio is pseudoniem voor Frits Grönloh, zijn volledige naam is Jan Hendrik Frederik Grönloh, Amsterdam, 22 juni 1882 – Hilversum, 25 juli 1961) 
    
Welke boeken er verder in de reeks aan de orde zullen komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn (bijvoorbeeld; een toneelbewerking of verfilming). Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam.

Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom. De toegang is gratis. Bij voldoende belangstelling wordt de lezingencyclus in het najaar voortgezet en wordt bekeken of er ook oorspronkelijk Engelse, Franse, Duitse (wellicht Russische) klassiekers aan de orde kunnen komen.  

Toegang: gratis | Plaats: Beurszaal (1e etage) in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam | Tijd: 19 januari, van 14:00 tot 15:30 uur en op 16 februari, 16 maart, 20 april en 18 mei.   

Foto: Nescio in 1917, fotograaf is onbekend, bron http://www.zwiggelaarauctions.nl/index.php?p=a&select=11,129,6069, en https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nescio4.jpg


Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: