De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Bezoek het 'depot' en vertel wat je weet

O, die had mijn oma nog...

O, die had mijn oma nog...

SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam schakelt de hulp van het publiek in om een deel van de collectie uit het depot te beschrijven. Altijd al nieuwsgierig geweest naar wat er allemaal in de opslag van het museum te vinden is, bezoek dan nu de kelder. Daar is een deel van het depot tot en met 3 juni opgeslagen.

door Louise Melchers

Bezoekers kunnen dagelijks in de kelder terecht om de stukken te bekijken en aan de medewerkers door te geven wat ze ervan weten. Een medewerkster laat een bord zien van het zakkendragersgilde (zie foto). Ze vertelt dat er 's middags al mensen van het St. Antoniusgilde langs waren geweest, die vertelden dat op zo'n bord werd bijgehouden welke leden van het gilde in een bepaald jaar overleden waren. Ook konden ze nog meer informatie over een ander item geven. 'Daar zijn we ontzettend blij mee, want dan wordt het ook makkelijker om te beslissen welke waarde zo'n item voor de stad Schiedam heeft,''  vertelt ze.

Ze hoopt van harte dat er nog veel meer mensen langskomen om hun verhalen te vertellen. Er staan momenteel zo'n 1000 items van het depot in het museum, dat is ééntiende van de collectie. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel. Op de site van het museum is een lijst te vinden met foto's van de objecten, zodat mensen ook thuis kunnen kijken of ze iets tegenkomen waar ze iets meer van weten. Eén van de items is een theeservies dat gemaakt is van kruidnagels (zie foto). Waar komt dit servies vandaan? Hoe is het bij het museum terechtgekomen? Hoe oud is het? Het ruikt in elk geval nog steeds lekker. Of wie kan er nog iets meer vertellen over het circuspopje (zie foto)? Toegang tot de kelder is gratis.

De stukken waarvan Schiedammers zeggen dat ze niet door het museum bewaard hoeven te blijven, worden niet weggegooid. Ze komen in een database waar ook andere musea uit kunnen kiezen.

Meer informatie: bezoek de site van Stedelijk Museum Schiedam

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: