De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Stedelijk Museum Schiedam neemt afscheid van conservator Wilma Sütö

Oog in oog met liefde & bezieling

Oog in oog met liefde & bezieling
 

SCHIEDAM - Met de tentoonstelling 'Alles is zoals het moet zijn/Everything is as it should be' van Ksenia Galiaeva neemt het Stedelijk Museum Schiedam afscheid van conservator Wilma Sütö. Zij vertrekt na 11 jaar om te gaan werken bij het Mondriaanfonds, waar zij haar liefde en bezieling voor de kunstwereld kan voortzetten.

door Louise Melchers

Deirdre Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, roemt de door Wilma gemaakte tenstoonstellingen: 'Al jouw tentoonstellingen waren doordacht en met overtuiging en liefde gemaakt. Ze waren verfijnd en bezield. Aan de beelden plakte jij poëtische teksten in zalen en in boeken en je kocht prachtige werken aan voor de museumcollectie, waarvan een aantal nu te zien is in de tentoonstelling 'Oog in Oog - Topstukken' die t/m 21 januari 2018 te zien is. Je bewondering voor en interesse in kunstenaars is je kracht. Je praat, danst en knuffelt soms met ze en gaat zo nodig voor ze op de barricade.' (zie foto onder: een knuffel van kunstenaar Diet Wiegman voor Wilma).

Samen met Ksenia Galiaeva maakte Wilma vijf jaar geleden een studiereis naar Zuid-Korea en Japan. Sindsdien heeft het Yin Yang symbool voor Wilma een speciale betekenis gekregen. In eksters, een vogel die veel voorkomt in de Koreaanse kunst, maar ook in onze Hollandse omgeving, ziet zij sindsdien vliegende harmonieën van zwart en wit, kleine boodschappers tussen hemel en aarde. 

Wilma Sütö: 'Ik ben er zeer verguld mee dat nu in het Stedelijk Museum Schiedam, naast het fotoverhaal uit Rusland, voor het allereerst het werk te zien is in Nederland dat Ksenia Galiaeva de laatste vijf jaar in Azië heeft gemaakt, in Korea en Japan, waar zij  bergen beklom en overwon, soms op handen en knieën. Deze foto's vol lichamelijke en meditatieve dimensies brengen verre blauwe bergen dichterbij. Gaat het zien.'

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: