De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Stedelijk Museum Schiedam herstelt een oude traditie in ere

Schiedams 'spikkelaas'

Schiedams 'spikkelaas'
SCHIEDAM - Op zaterdag 11 november is het Spikkelaasvarken, waarschijnlijk het oudste koekje van Nederland, weer verkrijgbaar in Schiedam. Het Stedelijk Museum Schiedam gaat dan op verschillende plekken in de stad zakjes uitdelen met daarin zo'n varken van speculaas.

door Louise Melchers

In Schiedam werden vroeger veel varkens gefokt. Ze werden gevoed met spoeling (afvalpulp van het graan dat de jeneverbranderijen verwerkten) en gedijden daar goed op. Helaas zorgde de enorme hoeveelheid varkens in de stad ook voor (stank)overlast en werd in 1711 het houden van varkens in de binnenstad verboden. De dieren verhuisden naar varkenshouderijen net buiten de vesten.

Muziek maken op kapotte jeneverkruiken

Eénmaal per jaar mochten de varkens terugkeren in de stad en dat was voor de varkensmarkt die traditiegetrouw in november in de stad gehouden werd. 'Dit was echt een feest. Op de avond voor de markt liepen de kinderen met maskers op door de binnenstad, luid toeterend op instrumenten, gemaakt van lege jeneverkruiken waar de bodem uit geslagen was', zo vertelt Kastelein Rob van Klaarwater van Jeneverie 't Spul. Hij laat ook graag zien en horen hoe de kapotte kruiken gebruikt werden (zie foto).

In de etalage

Speciaal voor deze gelegenheid bakten de Schiedamse bakkers spikkelaasvarkens. Het gewicht varieerde van enkele ponden tot grammen, zodat ze voor ieder budget beschikbaar waren. Ze werden in de etalages gezet en het publiek kon dan ook zo'n lekkernij winnen door het juiste gewicht te raden. In het museum is nog zo'n mooie speculaasplank te bewonderen (zie foto).

Het ruikt nu al lekker in Schiedam

Op het moment dat we dit bericht schrijven, is de productie van de spikkelaasvarkens bij bakkerij Ammerlaan  in volle gang. Het museum voegt er ook nog een leuke actie aan toe. Het gaat varkens uitdelen in een zakje waarin ook een kortingsbon voor het museum te vinden is. Twee toeschouwers kunnen dan naar het museum voor de prijs van één. Het uitdelen gebeurt in elk geval op zaterdag 11 november om 13.00 in het Hof van Spaland bij Boekhandel Post Scriptum. De andere plekken zijn om het moment van dit schrijven helaas nog niet bekend.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: