De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Donkere werken van Kuitwaard en Akkerman

'series, series' in De Ketelfactory

'series, series' in De Ketelfactory

SCHIEDAM - Van 22 september t/m 23 december 2018 ontmoeten beeldend kunstenaars Christiaan Kuitwaard en Philip Akkerman elkaar in De Ketelfactory in Schiedam op de tentoonstelling 'series, series'.

Christiaan Kuitwaard en Philip Akkerman ontdekken de zeggingskracht van schilderijen, die een serie vormen. Dat kunnen vijf schilderijen zijn, maar ook vierduizend. Kuitwaard werkt sinds 2010 aan de reeks White Box Paintings en Akkerman concentreert zich vanaf 1981 volledig op het zelfportret. Voor hun kunstwerken-in-serie geldt dat een samenhangende reeks het individuele schilderij versterkt. De afzonderlijke werken binnen de reeks vullen elkaar aan in een onderling spel vol betekenis.

Voor de tentoonstelling 'series, series' besloten Kuitwaard en Akkerman te kiezen voor donkere werken, die alle van zeer recente datum zijn. Kuitwaard verving zijn white box door een black box, en dat zorgt voor verrassende resultaten. Hij vangt in een zwart kistje het schitterlicht van een doorschijnend flesje. Het idee van ‘donkerte’ zorgt bij Akkerman voor een nieuwe dimensie in zijn duizelingwekkende reeks zelfportretten: elk van zijn nieuwe werken, hoe donkerzwart ook, heeft een felwitte ondergrond. Die schemert op fascinerende wijze door het zwart heen.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie 'De magie van het atelier: hoe licht schittert in een black box en het zelfportret geen spiegelbeeld is' van Christiaan Kuitwaard en Philip Akkerman, met een tekst van Kester Freriks. De publicatie wordt gepresenteerd bij de opening en is te koop voor 5 euro.

De Ketelfactory : opening zaterdag 22 september 14.00 tot 17.00 uur. De Ketelfactory is te vinden aan de Hoofdstraat 44 in Schiedam.

 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: