De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Heerenlux bij 'Hollandse nieuwe'

Stedelijk koopt Van Golden

Stedelijk koopt Van Golden

SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam kocht vorig jaar een schilderij van Daan van Golden aan. Het gaat om een werk uit zijn late oeuvre. Daarnaast kocht het museum ook nog werk van vijf andere kunstenaars aan. Onder de titel 'Hollandse nieuwe' stelt het museum de aanwinsten van 23 juni tot en met 30 september 2018 tentoon. Vanaf 25 maart zijn de werken al te zien in SCHUNCK*  in  Heerlen.

Afgelopen jaar overleed Daan van Golden (Rotterdam 1936 - Schiedam 2017). Deze internationale kunstenaar werkte en woonde decennia in Schiedam. Hij bouwde een oeuvre op waarin abstractie, popart en conceptuele kunst samensmelten. Met de aankoop van Heerenlux heeft het museum nu ook een schilderij uit zijn late oeuvre. De titel van het schilderij ontleende de kunstenaar aan het merk van de gebruikte verf.

Tot de overige vijf aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix die vanaf juni exposeert, verwierf het museum twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren.

Daan van Golden, Heerenlux, 1995. Fotografie: Tom Haartsen

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: