De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Jeneverfestival 11 en 12 juni

Vlaamse stoker maakt S'DAM gin

Vlaamse stoker maakt S'DAM gin
SCHIEDAM - Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam heeft voor het eerst een Vlaamse stoker gevraagd om de festivalbotteling voor het Nederlands Jeneverfestival Schiedam te verzorgen: de ‘Limited Schiedam Festival Edition’. Thomas Cuyvers van Taxandria Elixir maakt hiervoor gebruik van moutwijn die in de branderij van het Jenevermuseum is gestookt. De festivaljenever is een echt collectorsitem en wordt op ambachtelijke wijze in beperkte oplage geproduceerd. Het Jeneverfestival vindt plaats op zaterdag 11 en zondag 12 juni 2016 en heeft dit jaar als thema ‘Gin City’.

Ambachtelijk stoken
De gloriedagen van Schiedam als Jeneverstad dateren van voor de splitsing tussen Nederland en België. Vóór de industriële revolutie had elk gehucht in de huidige Belgische regio de Kempen zijn eigen stoker van sterke drank. Tegenwoordig is de alcoholproductie echter volledig geïndustrialiseerd. Daarom laat Thomas Cuyvers in zijn ambachtelijke stokerij in Brecht de tijden van weleer herleven. Hij maakt likeuren en elixirs die worden gedistilleerd uit kruiden en vruchten, opgelegd in alcohol. Daarnaast maakt hij gin onder eigen merk en voor privat labels. En ook voor speciale verzoeken in kleine bottelingen kan men bij Thomas terecht.

Unieke gin

Thomas Cuyvers: “Voor deze speciale botteling koos ik samen met de stokers van Schiedam uit hun rijping een vaatje met een moutwijn van drie jaar. Ongelooflijk lekker. Om het Jeneverfestival met thema ‘Gin City’ eer aan te doen, koos ik ervoor om hier een unieke gin mee te maken. Verschillende kruiden verschuiven het accent dat de klassieke jenever kenmerkt. Zo ga je in de richting van een gin ‘buiten categorie’. Voor het maken van  gin werkt men zelden met 100% gerijpte moutwijn!  Het resultaat is een gin die je als een whisky lekker puur drinkt, en die je gin-tonics een machtig accent geven. Pure Luxe.”

Voorgaande festivalbottelingen
Het uitgeven van een festivalbotteling is inmiddels een traditie. Vorig jaar kwam de festivaljenever van Onder de Boompjes. In 2014 stookte het Jenevermuseum de speciale editie zelf. Notaris tekende voor de jenever van 2013 en Rutte voor die van 2012.


Verkrijgbaarheid festivalbotteling
De speciale festivalbotteling wordt feestelijk gepresenteerd tijdens het Jeneverfestival. De Limited Schiedam Festival Edition is daar direct te koop. De gin is ook verkrijgbaar in de slijterij van het Jenevermuseum (Lange Haven 74-76, Schiedam). Of rechtstreeks bij Thomas Cuyvers (Prinsstraat 43, Sint Lenaarts).

Jeneverfestival 2016
Het Nederlands Jeneverfestival Schiedam wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden. Demonstraties van distillateurs uit binnen- en buitenland, workshops en rondleidingen worden omlijst door live muziek. Een cocktailwedstrijd en de aanwezigheid van diverse foodtrucks maken het tot een compleet festival! Meer informatie over het Jeneverfestival en kaartverkoop via de website www.jeneverfestival.nl.

(foto door Fun-key Events)

We stellen het zeer op prijs als je onze Facebookpagina De Schiedammer een like geeft. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers goed volgen. Bij voorbaat onze dank.    


Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker