De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Bepaal mee

Welke stukken mogen in museum blijven?

Welke stukken mogen in museum blijven?

SCHIEDAM - Wat zijn de belangrijkste historische stukken van Schiedam? Welk verhaal vertellen ze? En welke objecten moet het Stedelijk Museum Schiedam bewaren? Die vragen staan dit voorjaar centraal bij het project Uit het depot: werk in uitvoering. Daarbij nemen professionals de historische collectie onder de loep, samen met het publiek. Dat gebeurt van dinsdag 29 mei t/m zondag 3 juni 2018 in het museum. Nog niet eerder konden museumbezoekers in Nederland meedenken en adviseren over de collectie. Vanaf 5 juni kunnen bezoekers het keuzeproces volgen en kijken naar de uitkomsten. Op 14 juni (20.00 uur) en 16 juni (15.00 uur) zijn er twee informatiebijeenkomsten.

De historische collectie telt tienduizend voorwerpen: dagelijkse spullen als potten, pannen en kruiken, maar ook gereedschap uit de jeneverindustrie, pistolen van de schutterij en oude munten en penningen. Er is zelfs een stadsgalg in de collectie. In mei verhuizen duizend voorwerpen, 10% van de collectie, van het depot naar het museum. Kom langs, deel je verhalen en help het museum. Bezoek het museum tussen 11.00 en 17.00 uur en geef bij de kassa aan dat je voor het project Uit het depot komt. Je kunt dan gratis doorlopen naar het auditorium. Museummedewerkers laten je de voorwerpen zien, luisteren naar je verhalen en kunnen ook over het project vertellen. Vooraf aanmelden is niet nodig. 

De collectie waarderen
Nadat je je kennis met het muesum hebt gedeeld, gaat het museum de daaropvolgende twee weken van alle voorwerpen onderzoeken of ze thuis horen in de museumcollectie. Elk object wordt gewaardeerd aan de hand van selectiecriteria, het collectieprofiel en de van bezoekers gekregen informatie. Het museum roept waar nodig ook de hulp van experts in. Er zijn drie uitkomsten mogelijk: het object hoort thuis in de collectie (groen), het hoort niet thuis in de collectie (rood), het museum weet er te weinig van om te beslissen (oranje). Wil je kijken hoe dat in zijn werk gaat? Dat kan. Op de website van het museum wordt vermeld wanneer je kunt komen luisteren naar het beslissingsproces. 

De resultaten
Van donderdag 14 juni t/m zondag 17 juni 2018 kun je terugkomen en de resultaten bekijken. Ben je het met bepaalde uitkomsten (groen/oranje/rood) niet eens? Dan heb je de gelegenheid je mening met het museum te delen en kan het museum een besluit heroverwegen. Op basis van het uiteindelijke besluit blijven objecten in de museumcollectie of zoekt het museum een andere goede bestemming voor ze. Hierin volgt het museum de wet- en regelgeving van de musea. "Onze ervaring gebruiken we om een plan te maken om de overige 90% van de collectie te bestuderen en waarderen", aldus het museum. 

Meer weten?
Wil je meer weten over hoe het mseum te werk is gegaan? Dan ben je welkom op een bijeenkomst waarin Deirdre Carasso, museumdirecteur en Dieuwertje Wijsmuller, expert in collectievorming, meer vertellen over het proces van collectie-waarderen en de museale keuzes die daarbij komen kijken. Collectiemedewerker Leonie Wingen zal aan de hand van enkele gewaardeerde objecten vertellen welke discussie erover is gevoerd. Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden te komen, houdt het museum de bijeenkomst twee keer: op donderdag 14 juni om 20.00 uur en op zaterdag 16 juni om 15.00 uur. Aanmelden kan via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl

Data op een rij
29 mei - 3 juni 2018: deel je verhaal met een museummedewerker
4 juni - 13 juni 2018: luister mee bij het keuzeproces, op werkdagen
14 juni-17 juni 2018: kom kijken naar de uitkomsten
14 juni, 20.00 uur: informatiebijeenkomst
16 juni, 15.00 uur: informatiebijeenkomst


'Uit het depot: werk in uitvoering' wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam, Fonds Schiedam Vlaardingen en het De Groot Fonds.

Foto: Miniatuurwagen van de Schiedamse verhuizer J. Kooijman, hout en metaal, 1890-1910, onbekende maker. Fotografie: Tom Haartsen
 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: