Schiedam als puzzel in duizend stukjes

SCHIEDAM - De plattegrond die Jacob de Gheyn in 1598 van Schiedam maakte, geniet grote bekendheid onder mensen met belangstelling voor de geschiedenis van Schiedam. De Historische Vereniging Schiedam biedt nu de mogelijkheid om in de voetsporen van De Gheyn te treden met een puzzel van de plattegrond. 

Herinneringen aan Kethel Toen en Nu

SCHIEDAM - “Herinneringen aan Kethel Toen en Nu” bevat oude en nieuwe foto’s van het dorp Kethel en Spaland en omgeving. De nieuwe foto’s zijn genomen vanaf dezelfde locatie als de oude foto’s. 

Het pand stond er zeer slecht bij

SCHIEDAM - Frans Griffioen, die als secretaris en penningmeester fungeert voor de Stichting tot Restauratie en Instandhouding van de kerk aan de Lange Haven e.o. te Schiedam (SRI) noemde het een feest dat de Havenkerk overging in eigendom van BOEi (De Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed). Hij zette de jongste geschiedenis van de kerk uiteen en liet horen hoeveel mensen bij de instandhouding van deze...

Plaatboeven en boevenvangers

SCHIEDAM - 'Plaatboeven en boevenvangers' is het vijfde boek dat oud-politieman Chiel Wilbrink samenstelde over de Schiedamse politie. Het nieuwe boek is een bundeling van meer dan veertig verhalen die uit de mond komen van een tiental oud-collega's van Wilbrink. 

De ramp van de Titanic in Schiedam

SCHIEDAM - De ondergang van de Titanic, op 14 april 1912 in de Noordelijke Atlantische Oceaan, is een verschrikkelijke scheepsramp. Een superschip, uitgerust met de nieuwste technologieën, veilig en betrouwbaar, ingericht om met zijn luxe en comfort zelfs de rijkste mensen ter wereld te verrassen, verdwijnt in 2,5 uur met 1500 opvarenden naar de oceaanbodem. Zaterdagmiddag vindt over dit onderwerp een lezing plaats.

KUS: cursus 'Ken Uw Stad'

Schiedam is de stad van Liduina  en Aleida. De stad waar de hoogste molens ter wereld het graan maalden voor 400 branderijen. De stad waar F. Bordewijk schreef over Verbrande Erven en dichterdominee François Haverschmidt zijn Snikken en Grimlachjes uitgaf. Waar de scheepsbouw de plaats innam van de jeneverindustrie. Met een historische stadskern die nog fraai oogt. 

De gemeente en de geschiedenis

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam houdt donderdag 27 september een informatieve avond over de stand van zaken van de geschiedschrijving over Schiedam. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Korenbeurs, Lange Haven 145 in Schiedam.

Opstandige Geschiedenis Nacht

SCHIEDAM - De Nacht van de Geschiedenis Schiedam vindt dit jaar op zaterdag 6 oktober plaats op een aantal historische locaties in de binnenstad. Eén van de charmes van de Nacht is dat het publiek fraaie gebouwen kan betreden die niet altijd toegankelijk zijn en daar lezingen of andere manifestaties bijwoont. Voor de editie van 2018 is weer een uniek programma samengesteld rondom het landelijke thema ‘Opstand’. 

Monumentendag in Kethel

SCHIEDAM - De werkgroep Kethel van de Historische Vereniging Schiedam is in het Open Monumentendag-weekend (8 en 9 september) te vinden in de Groene Raat, ’t Schepphuis en ontmoetingscentrum De Werf. Op deze locaties zijn onder meer tentoonstellingen en films over het oude Kethel te zien. Ook kan er worden deelgenomen aan een historische wandeling.

Melis Stoke keurt ruïne

SCHIEDAM - "Graaf Floris wat een kerel, wat een held, een voorbeeld voor alle Schiedamse kinderen en Isabella ook, een prachtmeid." De middeleeuwse klerk en geschiedschrijver Melis Stoke heeft dinsdagmiddag de ruïne van het Huis te Riviere aan de Broersvest geïnspecteerd. Dit ondanks het feit dat hij in de dertiende eeuw leefde en volgens bronnen in 1305 op zeventigjarige leeftijd overleed.

In het spoor van ridder Floris

SCHIEDAM - Op zaterdag 8 september, tijdens Open Monumentendagen in Schiedam, kruipen kinderen in de huid van Middeleeuwse ridders en jonkvrouwen. Centraal staat Floris van Henegouwen, een Schiedamse ridder die zijn geluk elders zocht in Europa. 
 

Veel monumenten gratis bezoeken

SCHIEDAM - Op zaterdag 8 en zondag 9 september zijn de jaarlijkse Open Monumentendagen. Tientallen monumenten in Schiedam zijn dan gratis toegankelijk. Dit jaar staat het thema “Europa” centraal onder de noemer “erfgoed verbindt, Europa inspireert”. Het comité Open Monumentendag Schiedam heeft een gevarieerd programma samengesteld. Ook de Historische Vereniging Schiedam is bij de organisatie betrokken.