De gemeente en de geschiedenis

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam houdt donderdag 27 september een informatieve avond over de stand van zaken van de geschiedschrijving over Schiedam. De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Korenbeurs, Lange Haven 145 in Schiedam.

Opstandige Geschiedenis Nacht

SCHIEDAM - De Nacht van de Geschiedenis Schiedam vindt dit jaar op zaterdag 6 oktober plaats op een aantal historische locaties in de binnenstad. Eén van de charmes van de Nacht is dat het publiek fraaie gebouwen kan betreden die niet altijd toegankelijk zijn en daar lezingen of andere manifestaties bijwoont. Voor de editie van 2018 is weer een uniek programma samengesteld rondom het landelijke thema ‘Opstand’. 

Monumentendag in Kethel

SCHIEDAM - De werkgroep Kethel van de Historische Vereniging Schiedam is in het Open Monumentendag-weekend (8 en 9 september) te vinden in de Groene Raat, ’t Schepphuis en ontmoetingscentrum De Werf. Op deze locaties zijn onder meer tentoonstellingen en films over het oude Kethel te zien. Ook kan er worden deelgenomen aan een historische wandeling.

Melis Stoke keurt ruïne

SCHIEDAM - "Graaf Floris wat een kerel, wat een held, een voorbeeld voor alle Schiedamse kinderen en Isabella ook, een prachtmeid." De middeleeuwse klerk en geschiedschrijver Melis Stoke heeft dinsdagmiddag de ruïne van het Huis te Riviere aan de Broersvest geïnspecteerd. Dit ondanks het feit dat hij in de dertiende eeuw leefde en volgens bronnen in 1305 op zeventigjarige leeftijd overleed.

In het spoor van ridder Floris

SCHIEDAM - Op zaterdag 8 september, tijdens Open Monumentendagen in Schiedam, kruipen kinderen in de huid van Middeleeuwse ridders en jonkvrouwen. Centraal staat Floris van Henegouwen, een Schiedamse ridder die zijn geluk elders zocht in Europa. 
 

Veel monumenten gratis bezoeken

SCHIEDAM - Op zaterdag 8 en zondag 9 september zijn de jaarlijkse Open Monumentendagen. Tientallen monumenten in Schiedam zijn dan gratis toegankelijk. Dit jaar staat het thema “Europa” centraal onder de noemer “erfgoed verbindt, Europa inspireert”. Het comité Open Monumentendag Schiedam heeft een gevarieerd programma samengesteld. Ook de Historische Vereniging Schiedam is bij de organisatie betrokken. 

Tentoonstelling over Zeekadetkorps

SCHIEDAM - Bij de Historische Vereniging Schiedam is vanaf zaterdag 4 augustus een tentoonstelling over het Schiedamse zeekadetkorps Jacob van Heemskerck te bezichtigen. De tentoonstelling zal die dag om 13.00 worden geopend met een inleiding door bootsman Martijn van Vliet.

Sprong uit de trein naar de vrijheid

SCHIEDAM - Frans Bubberman (1928) vertelt op zaterdag 5 mei 2018 in het Verhaal van Schiedam over de dramatische gebeurtenissen van 1945. Gedeporteerd werden hij, zijn vader en zijn broer. Hij sprong uit de rijdende trein. Zijn vader en broer kwamen om. Frans Bubberman vertelt zijn verhaal. Dit Verhaal van Schiedam vindt plaats in Galerie LH 131. 

Waarom moest Gusto sluiten?

SCHIEDAM - Zaterdag 7 april vertelt Caroline Nieuwendijk om 13.00 uur in het Stedelijk Museum Schiedam 'Het Verhaal van Schiedam' over de sluiting van de werf Gusto. In juli 2018 is het 40 jaar geleden dat de scheepswerf Gusto sloot.

Dit stukje geschiedenis is weg

SCHIEDAM - Lezer Jan Zwaan zond ons deze foto, met zijn mededeling dat dit pand sinds deze week niet meer bestaat. En dat met het slopen, zoals Jan het zegt, een stukje geschiedenis voor vele Schiedammers weg is. Om het pandje online te laten voortleven, plaatsen we graag deze foto.

Van Dam maakte carrière bij de Gusto

SCHIEDAM - De ouders van Bart van Dam kwamen uit de Hoeksche Waard, maar gingen in 1938 in Schiedam wonen. Zijn vader ging toen werken bij de Werf Gusto. Bart van Dam werd in de Gorzen geboren, ging in 1965 werken bij de Personeelsdienst van Gusto en zou er - tot lang na de sluiting in Schiedam - een topcarrière maken in directie en raad van bestuur. Hij sloot zijn loopbaan af als directeur van Van Leeuwen Buizen. Nu geniet hij met...

Verhaal van Schiedam: werf Gusto

SCHIEDAM - Zaterdag 3 februari is het bij Historische Vereniging Schiedam weer tijd voor Het Verhaal van Schiedam. Dit keer vertelt Dirk Allewelt om 13.00 uur over werf Gusto en opent daarmee de fototentoonstelling over “DE GUSTO” bij de historische vereniging.