Kethelse personen naamgevers woonwijk

SCHIEDAM - De Jannetje Verbakelstraat? De gloednieuwe wijk de Schiedamse Meesters (in Kethel, op de voormalige velden van Kethel Spaland) heeft in 2017 vijf straatnamen gekregen van Kethelse persoonlijkheden uit het begin van de vorige eeuw.

Foto-expositie over Kethel

SCHIEDAM - Trudy van den Akker-de Jager en Adrie Broeren-Rip zijn druk bezig met het voorbereiden van een fototentoonstelling over Kethel. De expositie zal vanaf aanstaande zaterdag te zien zijn in het bezoekerscentrum van de Historische Vereniging Schiedam, Hoogstraat 74A.

Nu ook Zwart Nazareth wandeling

SCHIEDAM - De Historische Vereniging Schiedam verzorgt van april tot en met oktober twee keer per maand een leerzame wandeling langs gebouwen en objecten in het stadscentrum en in Kethel. Ten opzichte van 2018 is het programma flink uitgebreid: er zijn nu vijf verschillende wandelingen. Bovendien is het nu ook mogelijk om een wandeling op maat aan te vragen.

Schiedam als mooiste stad van de wereld

SCHIEDAM - Het Gemeentearchief Schiedam heeft de hand weten te leggen op een schilderij van de Schiedamse schilder Hugo Landheer (1896-1995). Het is een vrije afbeelding van Schiedam vol beweging en kleur. 

Harkje de Wilde, wethouder in 1945

SCHIEDAM - Op vrijdagmiddag 29 maart wordt om half vier de expostie '100 jaar vrouwenkiesrecht in Schiedam' in de Korenbeurs geopend. Yvonne van der Bijl houdt een lezing over Harkje Benthem-de Wilde, een bijzondere Schiedamse politica.

Scyedam jaargang 45, nr. 1 verschenen

SCHIEDAM - Vandaag ontvangen de leden en de begunstigers van de Historische Vereniging Schiedam het nieuwe nummer van deze kwartaaluitgave. Het tijdschrift is hiermee zijn 45ste jaargang ingegaan.

Lezing over het Passage Theater

SCHIEDAMOp woensdag 20 maart 2019 vindt in het auditorium van het Stedelijk Museum de Algemene Ledenvergadering plaats van de Historische Vereniging Schiedam. Na de pauze van de vergadering vindt een lezing plaats over het Passage Theater. 

Geuzenmaand symbool voor vrijheid

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - O.a. van de kunstenaars Margi Geerlinks, Matthijs Gootjes en deelnemers van Stichting KunstWerkt - zoals Harry Schumacher en gastcurator Frans de Winter -  worden werken getoond in de Kunstexpositie Geuzenmaand die vanaf 8 maart in Vlaardingen gehouden wordt in het Museum Vlaardingen en KADE40. 

Oude ansichtkaarten vertellen verhaal

SCHIEDAM - Aanstaande zaterdag houdt de Historische Vereniging Schiedam in haar cyclus 'Verhaal van Schiedam' een lezing over oude ansichtkaarten. Ooit was de ansichtkaart één van de belangrijkste communicatiemiddelen. Wensen, uitnodigingen, familieberichten, zakelijke en persoonlijke mededelingen geven een beeld van de toenmalige samenleving. Lidwien Meijer laat zaterdagmiddag prachtige voorbeelden zien.

Tijd is tijd voor zakkendragers

SCHIEDAM - Leerlingen van Lyceum Schravenlant leren vandaag al doende over de jenevergeschiedenis van onze stad. Dat doen zij onder leiding van de vrijwilligers van het Anthonisgilde in en om het Zakkendragersgildehuisje en in het kader van 'Erfgoedpoor'.

Vreemde eend in de bijt: Ooievaarsbrug

SCHIEDAM - Bouwkundig ingenieur en kunstenaar Rudi Atman verdiepte zich in de geschiedenis van de Ooievaarsbrug. De brug is om verschillende redenen interessant. Allereerst was er al in de veertiende eeuw op die plaats sprake van een brug. Daarnaast is de naam bijzonder. Waar komt die “ooievaar” vandaan? 

Burgemeester gaat historisch puzzelen

SCHIEDAM - Een puzzel van de plattegrond van het Schiedam van 1598, kwam vorige maand in de verkoop. Burgemeester Lamers komt zaterdag 19 januari a.s. om 11.30 uur in het bezoekerscentrum van de Historische Vereniging Schiedam het formele eerste exemplaar in ontvangst nemen.