De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Wethouder zet bouwplannen op een rij

7000 nieuwe huizen in 10 jaar

7000 nieuwe huizen in 10 jaar

SCHIEDAM - Tot 2030 wil de gemeente dat er in de stad zo'n zevenduizend woningen gebouwd worden. Trek daarvan af de circa duizend woningen die gesloopt worden, dan kom je op een nette toename van zesduizend woningen in de komende tien jaar. Met het oog op de komende Nieuwbouwdag, a.s. zaterdag in het Theater aan de Schie, zette wethouder Fahid Minhas gisteren in een persgesprek de laatste ontwikkelingen op woningbouwgebied op een rij.

door Jan Schrijver

Eind september verkocht de internationale glasproducent O-I het terrein van de glasfabriek aan de Buitenhavenweg aan projectontwikkelaar Whoonapart, die er een gebied wil ontwikkelen met een woon- en werkfunctie. Whoonapart is aanstaande zaterdag aanwezig op de Nieuwbouwdag om zich te presenteren en om bij het publiek te polsen hoe het denkt over wonen in een dergelijk gemengd gebied van wonen en werken. Dat kan de projectontwikkelaar helpen bij het ontwikkelen en op de marktvraag afstemmen van de plannen.

De ontwikkelaars van het gebied Schieveste (gebied tussen A20-snelweg en station) gaan hun masterplan voor het gebied aanbieden aan de gemeente. Zodra de gemeente daarmee akkoord is, kan gestart worden met de ontwikkeling van het benodigde bestemmingsplan. 

Voor het project Toernooiveld (zie foto) is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden. De verwachting is dat begin tweede kwartaal van 2020 gestart wordt met de bouw van de 100 huur en 30 koopwoningen. Heembouw is het bouwbedrijf. Hier lees je ons eerdere artikel over het project: https://deschiedammeronline.nl/artikel-detail/130-markante-woningen

Van Wijnen gaat naar verwachting in de tweede helft van 2020 starten met de verkoop van de te bouwen 150 woningen op het terrein van de voormalige distillateur Dirkzwager. Het bestemmingsplan is inmiddels vastgesteld, maar is nog niet onherroepelijk. Er komen in dit project geen huurwoningen. Ooms is de verkopend makelaar. Van Wijnen is onlangs voor de rechter geweest inzake een conflict met een voormalig werknemer, die een provisie eist voor het aanbrengen van het Dirkzwager-terrein dat Van Wijnen uit de failliete Dirkzwager-boedel heeft kunnen kopen. "Daar staan wij als gemeente buiten", zegt desgevraagd Fahid Minhas. Je leest hier meer over in ons eerdere artikel: https://deschiedammeronline.nl/artikel-detail/rechter-bouwer-moet-provisie-betalen

In het voormalige ziekenhuisgebied van Schiedam zullen 27 luxe appartementen worden gebouwd onder de naam De Maurits.VolkerWessels is de bouwer en Anke Bodewes de verkopend makelaar.

In de Wetenschappersbuurt in Schiedam Oost zullen huizen met tuin gebouwd worden door ERA Contour met als verkopend makelaar Ooms.

In Houthaven in Schiedam Zuid zullen 65 grondgebonden huizen worden gebouwd door bouwer AM. Deze zullen volgend jaar in de verkoop komen, met als verkopend makelaar Ooms.

Park Harga (midden) ofwel Harga fase 3 komt eraan, gebouwd door combinatie VolkerWessels/Thunnissen Bouw.

Behalve bovenstaande als 'harde plannen' aan te duiden projecten, zijn er ook nog volop plannen die een beginnender stadium zijn, 'zachte plannen', zoals wethouder Minhas ze noemt. Zo is er een oude school in de buurt van de Nolenslaan en het metrostation Parkweg die zal worden gesloopt. "Die verwachten we ongesloopt te verkopen aan een ontwikkelaar die het gebouw sloopt en er vervolgens huizen gaat bouwen." Vlak daarbij is er 'Parkweg Midden', de voormalige lage flatgebouwen van Woonplus. "Drie gerenommeerde partijen hebben zich hiervoor gemeld met alle drie hele gave plannen voor de ontwikkeling van 305 woningen, zowel appartementen als grondgebonden woningen. 60% van deze woningen valt in het sociale segment", aldus de wethouder, die desgevraagd nog niet kon vrijgeven wie de drie partijen zijn. 

SOM BV kan gaan beginnen met de transformatie naar huurwoningen van het oude DCMR-gebouw aan de 's-Gravelandseweg. "Die woningen komen hopelijk over anderhalf jaar beschikbaar."

Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden van flexwonen, waarbij kantoren tijdelijk worden omgezet in woningen. Flexwonen is iets anders dan 'anti-kraak wonen'. Bij flexwonen hebben de huurders zekerheid om een periode van bijvoorbeeld 5 jaar in een huis te kunnen wonen. Je kunt bijvoorbeeld ook met een langere termijn werken van 10 jaar. Na zo'n termijn kan dan opnieuw bekeken worden wat te doen met de ruimte. Een voorbeeld hiervan is het voormalige RIAGG-gebouw op het Stationsplein van Schiedam. Daar wonen nu studenten in voor een termijn van vijf jaar. Die termijn loopt af. Het zou mogelijk zijn dat gekozen gaat worden voor permanente omzetting van het voormalige kantoorgebouw in woningen.

"Dit is een belangrijke greep uit de ontwikkelingen, maar het is geen volledige opsomming uiteraard. Op de Nieuwbouwdag aanstaande zaterdag kunnen de mensen kennismaken met veel plannen en projecten. Ik zal er in een koffiehoek aanwezig zijn voor het beantwoorden van vragen", zegt wethouder Fahid Minhas tot slot.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het politieke nieuws en woonnieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker