De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Toen en nu:

HBS en Schravenlant lopen voorop

HBS en Schravenlant lopen voorop

SCHIEDAM - Op donderdagavond 10 oktober heeft Lyceum Schravenlant ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan een gratis toegankelijke historische avond over de geschiedenis van de Schiedamse HBS, MMS, de scholengemeenschap Schravenlant en het Lyceum gehouden. Daaruit blijkt dat de HBS met veel ontwikkelingen voorop liep in ons land en dat doet de school, die nu Lyceum Schravenlant heet, nog altijd. Zo bestaat er sinds kort de mogelijkheid van het volgen van een zesjarige havo-opleiding. 

Geschiedenisdocent dr. Jan Willem Verkaik heeft bijna een uur lang verteld over de schoolhistorie en de bijzondere archiefvondsten die hij met leerlingen heeft gedaan. Zo liet hij een schooltrui zien uit de 'HBS / MMS' tijd van de school, die - nog zo goed als nieuw - uit een Schiedamse kast te voorschijn is gekomen. "We gaan hem ergens in de school ophangen, waarbij we op de koop toe nemen dat de trui daardoor mogelijk gaat verkleuren en dan wel sporen van de tand des tijds zal gaan vertonen. Maar deze trui is te leuk om niet te bewaren en aan een ieder te laten zien. In het archief leggen... een archief is toch meer ingesteld op documenten dan op kledingstukken." Verkaik hield de trui graag omhoog om fotografisch te laten vereeuwigen door De Schiedammer Online, met voor hem op de tafel nog een bijzonder 'archiefstuk'. In de tuin van het HBS-gebouw aan de Overschiesestraat stond een kastanje. In verband met het verdwijnen van het HBS-gebouw en de nieuwbouw van Stadskantoor en theater werd de boom met succes verplaatst. Helaas heeft ook een kastanjeboom niet het eeuwige leven. "De boom werd ziek en moest worden gekapt. Onze kastanje heeft net de leeftijd van 150 jaar niet mogen halen. In samenwerking met Irado hebben we een schijf van de boom kunnen bewaren, die ligt hier nu voor mij. Het leuke van deze schijf is dat je alle jaarringen kunt zien."

De lezing van Verkaik werd verlucht met de projecties van een groot aantal foto's, waaronder de nodige klassenfoto's, die zich langzaam naar gelang de tijd van bruin-geel, naar zwart-wit, naar kleur 'ontwikkelden'. Op de klassenfoto's vanaf 1884 waren ook meisjes te zien. De jaren ervoor werden meisjes niet toegelaten. Ook waren er andere foto's die historische momenten van de school in beeld brachten, bijvoorbeeld een foto uit 1903 met daarop de eerste lerares die (in 1901) in dienst van de school was gekomen. Een teamfoto van de schoolvoetbalclub DVV, die op het hoogste niveau speelde. Van Feijenoord (zo werd de naam vroeger geschreven van Feyenoord) werd ruim gewonnen. DVV ging samen met cricketclub Hermes. Waarom heet de club nu Hermes-DVS? Ook in Dordrecht was er een club met de naam DVV en dat vond de voetbalbond, toen nog NVB geheten, te verwarrend. We zien ook een foto van buitensportactiviteiten, waarmee de school in 1914 een primeur had. Begin vorige eeuw was er nog een primeur: in 1918 was het de eerste school met muziekonderwijs. Een teamfoto van een dameshockeyteam brengt ons in de oorlogsjaren. "Dit is een team uit 1944. Bijzonder was dat de Duitse bezetter ook gebruikmaakte van ons schoolgebouw. In 1944 kon het eindexamen daarom niet op school worden afgenomen, maar werd uitgeweken naar de kapel van het gebouw waar nu het Stedelijk Museum is gevestigd. Het jaar erna, 1945, is het enige jaar geweest in de schoolhistorie waarin het eindexamen niet is afgenomen. Men heeft het diploma toen cadeau gekregen." 

In het schoolgebouw konden de aanwezigen na afloop van de lezing een historische tentoonstelling bekijken die met hulp van het gemeentearchief is gemaakt en werden rondleidingen gegeven door het moderne, duurzame gebouw van de school die tegenwoordig Lyceum Schravenlant heet.

Korte samenvatting schoolgeschiedenis:
Op 3 mei 1869 werd de Hoogere Burgerschool (HBS) te Schiedam geopend, met destijds 10 leraren en 21 leerlingen. Pas in 1884 werden de eerste meisjes toegelaten, in 1899 vormden die nog slechts 1% van de schoolpopulatie.

De eerste lerares, mejuffrouw Eldering (natuurkunde), kwam er in 1901. De leerlingenvereniging Onder Ons werd opgericht in 1903. In 1913 kwamen er ook voor de meisjes gymlessen. In 1914 was de school de eerste HBS met buitensport, in 1918 de eerste met muziekonderwijs. De MMS kwam erbij in 1950.

Na bijna honderd jaar aan de Overschiesestraat in Schiedam (bij de ruïne en de toenmalige brandweerkazerne en tegenover het Proveniershuis) gevestigd te zijn geweest, verhuisde de school, die scholengemeenschap Schravenlant ging heten, in 1967 naar het nieuwe gebouw in de wijk Nieuwland. In 2011 werd het Lyceum Schravenlant. "In 2013 ging de nieuwbouw open, het duurzaamste schoolgebouw van Nederland. Ook nu loopt de school voorop met vernieuwend onderwijs zoals 5-jarig versneld VWO en de allereerste 6-jarige HAVO", aldus Lyceum Schravenlant.

Hier zie je het interview van Jan Willem de Boer van JW TV met Jan Willem Verkaik: https://youtu.be/aBF-6v6qYcQ​

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het schoolnieuws uit Schiedam. Alvast dank.

1 commentaar(en) op artikel "HBS en Schravenlant lopen voorop"

Prima artikel, ik had ook veel plezier in de Jan Willen Verkaiks lezing; af en toe zat ik op het puntje van mijn zetel vooral toen foto's en anecdotes aan de orde kwamen die ik zelf had beleefd.

Maar naar mijn mening zou in 'De lezing van Verkaik werd verlucht met de projecties ...' verluchtigd hebben moeten staan!

Door: Hans van Iperen Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker