De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Politie waarschuwt: oplichters misbruiken coronacrisis

Let op: alle collectes zijn uitgesteld

Let op: alle collectes zijn uitgesteld

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Deze week zijn twee verdachten aangehouden in een zaak waarbij voor miljoenen euro's een partij mondkapjes werd aangeboden. De politie waarschuwt voor diverse vormen van misdaad waarbij door de criminelen misbruik wordt gemaakt van de coronacrisis. Zo gaan er mensen met babbeltrucs langs de deur, zijn er overvallers met mondkapjes en cybercriminelen die naar gegevens hengelen. Ook zijn er slechtwillende collectanten. Komt er iemand met een collectebus aan de deur, weet dan dat alle collectes zijn afgelast.

De gemeente Schiedam waarschuwt: "Komen er nog collectanten aan de deur? Nee, alle landelijke en Schiedamse collectes zijn uitgesteld in verband met coronavirus. Er komen dus geen collectanten huis aan huis."

Op deze site waarschuwden wij onlangs voor valse collectanten die uit naam van het Rode Kruis in verband met de coronacrisis aan het collecteren waren. Het Rode Kruis laat momenteel niemand met collectebussen geld ophalen. Hier lees je: let op voor corona-collectanten

Vorige week kreeg de politie het signaal binnen dat Nederlands ziekenhuizen een grote partij mondkapjes kregen aangeboden waarvoor miljoenen euro’s moest worden betaald, terwijl de te leveren partij in werkelijkheid vermoedelijk niet bestond. "De verdenking bestaat dan ook dat oplichters proberen te profiteren van de coronacrisis. In verband daarmee heeft vandaag een doorzoeking plaatsgehad en zijn twee verdachten aangehouden, die worden verdacht van oplichting. Uiteindelijk is er gelukkig niet betaald", aldus de politie. "Het signaal werd afgegeven door betrokken ziekenhuizen en de Financial Intelligence Unit (FIU), die een melding van een ongebruikelijke financiële transactie had gekregen van een internationale bank. De Landelijke Recherche startte een onderzoek en deed begin deze week aanhoudingen en een huiszoeking in Dordrecht. Daarbij zijn een man en een vrouw aangehouden, allebei 27 jaar oud. De verdachten zijn overgebracht naar een cellencomplex in Amsterdam en worden daar verhoord. Tijdens de doorzoeking zijn bescheiden en digitale gegevens inbeslaggenomen die nader worden onderzocht."

De politie waarschuwt: "(Cyber)criminelen maken vaak gebruik van de actualiteit om mensen op te lichten: ook in deze tijd bedenken criminelen nieuwe vormen van oplichting om onrechtmatig geld te kunnen verdienen. De politie houdt rekening met een toename van onder meer internetoplichting en babbeltrucs sinds de uitbraak van het coronavirus. De zaak met de mondkapjes lijkt zo’n geval; ook andere Europese landen kennen dergelijke voorbeelden."

Cybercriminelen grijpen het virus aan om nepmails en sms'jes te versturen uit naam van overheidsinstanties of bedrijven. Geef nooit aan onbekenden je persoonlijke gegevens per e-mail, per app, pers sms en klik niet op linkjes. Officiële instanties vragen er nooit op dergelijke wijze om. Een voorbeeld van vissen naar gegevens is met een bericht waarbij cliënten van een bank een nieuwe bankpas bij hun bank kunnen bestellen die virus- en bacterievrij is. Dat is klinkklare onzin.

Burgernet waarschuwt voor nep-webshops. "Het landelijk meldpunt  internetoplichting (LMIO) ziet de laatste dagen dat  meer  mensen worden opgelicht door malafide-webshops die corona gerelateerde producten, zoals  mondkapjes, aanbieden. De producten worden wel betaald, maar niet geleverd. Je herkent deze nep-webshops vaak aan het feit dat ze alleen een betaalmogelijkheid via een link aanbieden, in plaats van reguliere mogelijkheden zoals  iDeal. Klik hier voor een actuele lijst van uit de lucht gehaalde malafide webshops."

Wijkagent Groenoord Fred Bravenboer waarschuwde onlangs voor onbekenden die bij mensen aanbellen om zogenaamde 'corona-testen' af te nemen. "Doe niet open en laat onbekenden niet binnen, het zijn babbeltrucs", zo benadrukte Fred Bravenboer.

In Rotterdam werd onlangs aan de Zevenkampsering een 88-jarige mevrouw na een babbeltruc overvallen door twee mannen. "Twee mannen met witte mondkapjes en witte handschoenen houden een zogenaamd lekkageverhaal. De vrouw is hard vastgepakt en erg geschrokken. Beide mannen droegen een donkere jas met een blauw/wart logo op de arm", zo meldde de Politie Rotterdam e.o. 

Foto: collectanten komen niet huis aan huis (foto door Friedricheins - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8720552)

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het politienieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: