De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Werk van genomineerden Volkskrant-kunstprijs te zien in museum

Vijf kunstenaars dingen naar prijs

Vijf kunstenaars dingen naar prijs

SCHIEDAM - Vijf kunstenaars maken kans om de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2020 te winnen: Isabelle Andriessen, Sharelly Emanuelson, Özgür Kar, Wouter Paijmans en Philip Vermeulen. Dit jong talent werkt in Nederland en is jonger dan 35 jaar. Hun werk is van 1 februari tot en met 22 maart 2020 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Vanmiddag vond onder grote publieke belangstelling de officiële opening plaats. 

door Jan Schrijver

Juryvoorzitter Barbara Visser maakt op donderdag 5 maart de winnaar bekend. Dat zal live in het radioprogramma Opium vanuit het museum in Schiedam bekend worden gemaakt. De winnende kandidaat krijgt een bedrag van € 20.000, deels beschikbaar gesteld door de Rabobank Nederland. De andere helft komt van het Jaap Harten Fonds en is bedoeld voor een publicatie. Er is ook een publieksprijs. Bezoekers kunnen in het museum op hun favoriet stemmen voor de publieksprijs. Op zondag 15 maart - de Volkskrant Publieksdag in het museum in Schiedam - wordt de publiekswinnaar bekendgemaakt.

Genomineerden
Isabelle Andriessen (1986) werd voorgedragen door Kunstkijkers Ko & Kho. ‘Met haar zwetende, kristalliserende en druipende sculpturen onderzoekt Andriessen het schemergebied tussen levend en niet levend’, schrijft het duo.

Sharelly Emanuelson (1986) is de keuze van curator en schrijver Vincent van Velsen. Ze is in staat ‘de schoonheid en complexiteit van het leven op de Caraïbische eilanden te visualiseren’, zegt hij over haar werk. 

Özgür Kar (1992) is de voordracht van Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. De kunstenaar weet volgens Wolfs zijn ‘filmische animaties’ te vergroten tot ‘beklemmende installaties op grote schermen’.

Wouter Paijmans (1991) is de kandidaat van het fotografenduo Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes. Ze zijn geraakt door Paijmans’ bijna obsessieve gedrevenheid bij het maken van ritmische sculpturen en wat hij zelf confectie-schilderijen noemt. 

Philip Vermeulen (1986) is de keuze van Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden. ‘Vermeulen maakt meeslepende installaties waarin hij met geluid, licht en beweging alle zintuigen prikkelt’, zegt Swarts. ‘In ieder werk laat hij opnieuw met groot gemak wetenschap, technologie, beeldende kunst en theater versmelten tot onvergetelijke sensaties.’

Jury
Behalve Barbara Visser bestaat de vakjury uit Anna van Leeuwen, kunstjournalist bij de Volkskrant, Bram de Jonghe, kunstenaar en oud-winnaar van de Volkskrant Prijs, Verily Klaassen, hoofd kunstzaken van de Rabobank en Sjoerd Kloosterhuis, curator bij kunstcentrum Rozenstraat - a rose is a rose is a rose in Amsterdam. 
 
Randprogrammering
Speciaal voor kunstenaars zijn er vier bijeenkomsten. Daarbij gaat het over het nut van boekpublicaties (21 februari), het subsidielandschap (28 februari) en het laten zien en verkopen van kunst (6 maart). Ook zijn er smARTdates met curatoren, verzamelaars en tentoonstellingsmakers (20 maart).

De expositie is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Schiedam, Mondriaan Fonds, Rabobank Nederland, Stichting Stokroos, Jaap Harten Fonds, SDAM

Foto boven: na toelichting van de nominaties door de voordragers, werden de genomineerden vanmiddag in het museum in Schiedam in de bloemen gezet, (v.l.n.r.) voorste rij Isabelle Andriessen, Sharelly Emanuelson, achterste rij Özgür Kar, Philip Vermeulen en Wouter Paijmans (foto door Jan Schrijver)
Eerste foto onder: in 2019 won Funda Gül Özcan zowel de publieksprijs als de door de jury toegekende prijs (archieffoto door Louise Melchers)
Foto 3 tot en met 6: impressies van het werk van de genomineerden zoals dat tentoongesteld is in het museum in Schiedam (foto's door Jan Schrijver)


Hier kun je een artikel lezen over het aankopen van kunst van de winnares 2019 door het museum.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.​

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: