De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Bij de bijen is het altijd Koninginnedag

Bij de bijen is het altijd Koninginnedag

SCHIEDAM - De honingbijen zijn weer actief. Nu de temperatuur weer boven de 10 graden is gekomen en er alweer bloemen zijn, worden de dames weer actief voor het verzamelen van stuifmeel en nectar. Is het kouder dan 10 graden dan blijven ze gewoon in de bijenkorf of bijenkast van de imkers.

door Ad Bakker (tekst en foto's)

Ik schreef dames, want alleen de vrouwtjes vliegen uit om de nectar en stuifmeel te verzamelen. De mannetjes - ook wel darren genoemd -  komen allemaal uit onbevruchte eitjes. Nadat de koningin het onbevruchte eitje heeft gelegd duurt het nog 24 dagen voordat er een dar uit de cel kruipt. Darren hebben korte tongetjes en hebben ook geen stuifmeelkorfjes aan hun achterpoten en zijn dus ongeschikt om nectar of stuifmeel te verzamelen. Ze paren alleen met de koningin en leven maar zo’n drie maanden. Als het winter wordt dan worden de darren weggejaagd, dit om de honing te beschermen want dat dient dan als voedsel voor de bijen. De overige bijen leven het hele jaar rond bij elkaar. Op de eerste foto onder is zo’n stuifmeelkorfje op de achterpoot te zien.
 
Maar er zijn ook vrouwtjes die werksters zijn, die verzorgen het broedsel. En dat is hard werken want de koningin legt per dag ongeveer 2000 eitjes. Deze worden goed verzorgd en als de eitjes uitkomen moet het broedsel ook nog gevoerd worden. In de zomer kan het aantal bijen in de korf oplopen tot soms wel honderdduizend. Dat is een enorm aantal dat er voor zorgt dat de nectar - door een enzym die de bijen uitscheiden - omgezet wordt in de bekende honing. De smaak van de honing wordt bepaald door de soort bloemen die ze bezoeken.

In het wild komen ze bijna niet meer voor, maar ik heb het geluk gehad dat ik een wilde honingraad in de tuin van het educatieve Natuurcentrum de Boshoek kon fotograferen. Zoals je kunt zien, is het een schitterend en verbazingwekkend 'kunstwerk' geworden (foto 2 en foto 3).
    
Op foto 4 is de scherpe angel goed te zien. Een bij steekt niet zo snel, maar als je in de aanvliegroute loopt van haar korf of kast, is de kans groot dat zij je prikt. Een bij kan maar één keer prikken. De angel zit dan verankerd in de huid met daaraan een bolletje met gif dat nog een tijdje het gif in de huid pompt. Je moet dus zo snel mogelijk de angel uit de huid trekken. Overigens word ik liever door een wesp gestoken dan door een bij. Omdat normaal gesproken de pijn en bijvoorbeeld het verlamde gevoel in je arm na dertig minuten weer weg is. Van een bijensteek heb je vaak een dag of drie last. Het nadeel van een wesp is weer dat als hij dat zou willen je meerdere keren kan steken omdat de angel niet loslaat. Overigens een bij die gestoken heeft, gaat altijd dood.

Er zijn meer soorten bijen waarvan het hele mooie 'vosje', maar daar kom ik mogelijk later nog eens op terug.

In mijn vorige column schreef ik over de pseudoschorpioenen in Schiedam: Giftige beestjes gespot in Schiedam

Hier lees je een eerdere column: springspinnen in je stad

Hier lees je een eerder artikel waarin het kweken van resistente bijenvolken ter sprake kwam.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het natuur- en milieunieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker