De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Branderszaal juweel aan de haven

Branderszaal juweel aan de haven

SCHIEDAM - Als je vanaf de Appelmarkt komend de Appelmarktbrug oversteekt, loop je tegen een markant wit gebouw aan. De eerste bouwsels van dit pand dateren uit 1603. Tegenwoordig zijn er aan de linker kant moderne appartementen achter de witte gevel te vinden. Aan de rechterkant vinden we met de 'Branderszaal' een overblijfsel van het rijke distillateursverleden.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Opengesteld tijdens Monumentendagen, bleek er zaterdag grote belangstelling te bestaan om het pand te bezichtigen. Geert Medema (foto boven, in de Branderszaal), beleidsadviseur monumenten van de gemeente Schiedam, verzorgde op elk heel uur een rondleiding. De Branderszaal is een grote vergaderzaal. Medema: "Je zou kunnen zeggen dat deze Branderzaal in de stijl van de gouden eeuw is gebouwd, maar sinds gisteren mogen we die term niet meer gebruiken. Deze grote zaal is echter veel later gebouwd dan je zou vermoeden namelijk in 1919. De in Schiedam bekende architect Piet Sanders bouwde de zaal in de tuin van het bestaande pand aan, als vergaderzaal voor de Bond van Distillateurs. De distillateurs hadden door de Eerste Wereldoorlog klappen opgelopen in hun export. Om dit op te kunnen vangen, kwamen de distillateurs tot landelijke samenwerking."  Zo is het te verklaren dat in de zaal ook het wapen van de stad Amsterdam te zien is. Aan het plafond zijn de hoofden van de toenmalige bestuurders van de distillateurs in hout uitgesneden (zie een voorbeeld tweede foto onder).

Medema toonde de bezoekers ook het statige trappenhuis (derde foto onder) en de lichtkoepel erboven. De fraaie lichtkoepel was in later stadium aangebracht naar ontwerp van eerder genoemde architect Sanders. De bezoekers konden ook een kijkje nemen in de ruime kamers van de bovenverdieping van het pand.

Nieuwe huurder van het pand is Carmine Di Stefano van kookstudio Carmine Kookt. Ze gaat op het achtergedeellte van de bovenverdieping wonen. In het voorste deel, met uitzicht op de Lange Haven, zijn enkele kamers bestemd om te verhuren als 'bed & breakfast'. In de Branderszaal houdt Carmine Di Stefano haar 'lange tafel' huiskamerrestaurantdiners. 

Ook zondag 15 september kun je een kijkje nemen. 
 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker