De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Van 'Juniper' tot 'oranjebitter'

Brandy gedistilleerd in ONS Gebouw

Brandy gedistilleerd in ONS Gebouw

SCHIEDAM - Schiedam heeft een rijke geschiedenis van stoken van jenever en andere distillaten. Het mooie is dat deze historie ook leidt tot het onstaan van nieuwe distillateurs in onze stad. ‘Serious Bee Distillers’ is zo’n jonge distillateur, die deze maand als nieuw product zijn oranjebitter lanceerde.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Het bedrijf is gevestigd in een van de broedplaatsen voor innovatieve bedrijven in Schiedam, het voormalige ONS Gebouw aan de Van Heekstraat 15. Uniek aan deze nieuwe Schiedamse distillateur is dat de drank volledig op basis van honing is vervaardigd. Honing die afkomstig is van de bijen van de gelieerde en op het zelfde adres gevestigde stichting ‘Bee Serious’. De bijenvolken zijn uitgezet in stedelijke gebieden in de regio. Deze zomer komen er ook enkele kasten met bijen op het dak van het ONS Gebouw.

Alwine van Winsen (53) heeft een achtergrond in marketing en communicatie. Nadat ze jarenlang haar eigen studio had, maakte ze in Schiedam in het Jenevermuseum kennis met de jeneverindustrie. Zij volgde er de opleiding tot stoker. Later zou ze directeur worden van het Jenevermuseum en startte ze het naast het museum gelegen bed & breakfast Jeneverlogies. Na haar vertrek als directeur van het museum stortte zij zich op de wereld van de bijen. “Bijen worden wereldwijd bedreigd en dit is een ernstig onderschat probleem. Als er geen bijen overblijven, als ze uitsterven, dan zal er ook geen voedsel meer zijn voor mensen, zullen wij dus ook uitsterven. Het klinkt simpel, maar zo is het wel”, uit Alwine zich zeer bezorgd. De bijen worden bedreigd door de varraoparasiet, een mijtsoort. “Net als het coronavirus komt ook de varaoparasiet uit het Verre Oosten. De afgelopen vijftig jaar heeft de varroa zich vanuit Azië razendsnel verspreid. Er is op dit moment geen plek ter wereld waar deze parasiet geen bedreiging vormt voor de honingbijen. Met BeeSerious zijn we erin geslaagd om resistente volken te kweken”, zegt ze. “En dat is vele malen beter dan de varroa bestrijden met gif. Dat is immers een middel dat wellicht even slecht is als de kwaal.”

Om het kweken van resistente volken te kunnen financieren, maakt BeeSerious gebruik van subsidies en van individuele donateurs. Het is bijvoorbeeld mogelijk bijenvolken te adopteren. Andere opbrengsten komen uit de verkoop van honing van deze resistente bijen en andere producten die van deze honing gemaakt kunnen worden. Zo wordt op basis van deze honing ‘mede’ gemaakt ofwel honingwijn, een alcoholische drank die 8000 jaar geleden al gedronken werd. De mede wordt niet alleen als eindproduct verkocht. Ook wordt de mede gedistilleerd tot een 40% alcohol houdende drank die ‘Clutius & Clusius brandy’ wordt genoemd. Eind van de zestiende eeuw -  tijdens de tachtigjarige oorlog -  beschreven apotheker Theodorus Clutius en Leidse professor Carolus Clusius hoe je van mede een gedistilleerde drank kon maken. Dit verklaart de gekozen naam.

De brandy van Serious Bee bestond reeds in de smaken ‘Pearl’ (het zuivere honing-distillaat), ‘Raspberry’ (idem, maar overgehaald op frambozen, die voor een roze tint zorgen), ‘Juniper’ (idem met een twist van jeneverbes) en ‘Amber’ (idem, maar afgemaakt met honing, wat ‘cognac-achtiger’ van kleur en met een licht ‘zoetje’). Louise en ik proefden en waren blij verrast. Je denkt bij het nippen niet zozeer aan honingdrankjes, maar krijgt eerder associaties met jonge jenever, grappa, oude klare, gin, port en cognac, whisky en zo meer, al zijn we het verschillende malen geheel of ten dele oneens over welke smaakassociaties bij welke varianten horen. Over smaak valt niet te twisten, maar we proberen het wel. Je kunt dus ook zeggen: het zijn nieuwe smaken, met de nodige complexiteit en die zijn welkom.

En dan de oranjebitter, die ‘Prince of Orange’ is gedoopt. “Clutius was de huisapotheker van Willem van Oranje, en oranjebitter wordt nog altijd geschonken bij de verjaardagen van onze vorst, dus we vonden die naam wel toepasselijk. We wilden een oranjebitter maken, waarvan het een echt plezier is om ‘m te drinken. De oranjebitter die je nu doorgaans op Koningsdag geschonken krijgt, is er van ‘snel doorslikken en vergeten’. Wij willen graag dat mensen het hele jaar trek hebben in ons oranje-bittertje, bijvoorbeeld als aperitief of in de mix of op een feestelijke borrel en zo meer.”

We proefden de vier brandy’s en de oranjebitter aan de ‘speak easy bar’ van Schiedams jongste distillateursbedrijf. De smaak van de oranjebitter is niet zo een-twee-drie te omschrijven, behalve dan dat er een sinaasappeltje in geschild zal zijn. Langzaam ontwikkelt het bittertje zich naast het zoet in je mond en ontstaat er een complexiteit die blijft hangen. Een oranjebitter met toekomst, denken wij. Voor bijna vijfenvijftig euro is deze nieuwe oranjebitter en de vier andere soorten brandy (70 cl) bij verschillende slijters te koop. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan BeeSerious.

Naast de mede en de brandy is Serious Bee ook bezig met de productontwikkeling van een gefermenteerd alcoholvrij drankje op basis van honing, een Komboecha-variant.

Op 19 maart 2020 zal De Maatschappij Departement Rotterdam de LEF-Prijs 2020 in drie categorieën uitreiken voor ondernemende organisaties, maatschappelijk verantwoord ondernemen en startende organisaties. Serious Bee is een van de genomineerde organisaties waarop je kunt stemmen. Hier kun je stemmen https://lefprijs.nl/

Eerste foto onder: ook Alwine's partner Rob van der Gaag werd in het Jenevermuseum opgeleid tot stoker en kan die kennis en vaardigheden nu goed gebruiken in het distillatiebedrijf
Tweede foto onder: een voorbeeld van enkele bijenkasten die klaar staan voor transport naar hun standplaatsen


Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het bedrijfsnieuws uit Schiedam. Alvast dank.​

 

 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker