De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Met 'De Schiedammer Online' als karaktervol zusje

De Vlaardinger tien jaar oud

De Vlaardinger tien jaar oud

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - Digikrant De Vlaardinger is dit jaar op 1 juni, vandaag dus: tweede pinksterdag, twee lustra oud. Om dat feit kracht bij te zetten en op gepaste wijze te vieren mochten alle cafés, kroegen en restaurants weer open. Een mooier cadeau kun je als krant niet krijgen!

Het is maandag 1 juni 2020, de kroegen mogen weer voorzichtig en met de nodige restricties open. Het leven krijgt weer wat kleur op de wangen en de mensen hebben er zin in alsnog iets van het beperkte leven anno vandaag te maken. Geen corantaine zo gek of er blinkt wel ergens een sprankje hoop. In ieder geval: het leven gaat door.

Op deze tweede pinksterdag valt er naast deze vrijheid nog meer te genieten. Luis in de pels De Vlaardinger, de digitale spreekbuis met karakter en soms een briljante ontdekking, bestaat op de kop af 10 jaar. Begonnen met een economische crisis twee lustra terug is er aan het eind van dit eerste journalistieke decennium sprake van virale verwarring waar steeds meer mensen niets van snappen en het aantal complotdenkers hand-over-hand toeneemt. Temidden van alle betweters en nieuws fantasten vaart De Vlaardinger haar eigen koers als een Titanic die maar niet van zinken wil weten. Aan boord van deze met bytes en bits gevouwen krant een aantal vrijzinnige medewerkers met cultureel hart en scherpe stadse visie. Altijd goed voor een reactie, nooit de plank missend al blijft nadenken de boodschap.

Het is wijlen Martin Bril die in 2009 tijdens een culinaire tête-à-tête op de Gooise Matras vertelde dat wat hem betrof alle nieuws saai was en niet vaak adequaat bovendien. Hij wilde tussen de regels door bloed zien vloeien, ergens verstolen op de achtergrond het gediscussieer van politici horen en een verslag met horeca-inslag letterlijk proeven. Door de gemeende verbale inbreng van deze briljante columnist is De Vlaardinger dus De Vlaardinger; niets meer, niets minder. Nieuws met een literair sausje waardoor de hersenen almaar worden getriggerd en waar ze blij van worden bovendien.

Een tijdje terug kreeg De Vlaardinger in de vorm van De Schiedammer Online een heus kindje, dat inmiddels ook de luiers is ontstegen; je mag stellen dat het hier inmiddels een klein broertje of zusje betreft. Karaktervol en een dondersteen.

En nog is De Vlaardinger niet uitgepierd. Het verzamelen en verdelen van nieuws in Tijden van Corona mag dan een eenzijdige en qua uitdaging een ietwat saaie broodwinning zijn, tot sluiting zal dit geenszins leiden. Al is het maar dat er nog een kleine acht jaar mag en moet worden doorgewerkt alvorens Het Brein met pensioen kan, kun je van dit soort stelligheden hooguit zeggen dat ze stevig en onderbouwend zijn als een kaartenhuis; ons eigen politieke Casa de Papel.

Dat we nog leven valt in grote mate te danken aan een trits trouwe adverteerders. Hiervan kun je stellen dat adverteren in De Vlaardinger niet alleen zin heeft, maar ook faillissementen van je (overhead)deur houdt. In dit verband is het feit dat we inmiddels een handvol burgemeesters, waarvan er eentje dubbele diensten draait, van repliek hebben mogen dienen. Te weten: de Drie B’s (Bruinsma, Blase en Bas) en de enkele J (Jetten). Het lijkt hier niet zelden een gespiegeld Volendam, als we ons niet eens een keertje lieten voorstaan op de structurele ontwikkeling van de Haringsound.

Kortom: lezers, adverteerders, collegae, persberichtenmakers, blunderende politici en criticasters… we zijn jullie allen de nodige dank verschuldigd! Zonder dit consortium … jullie snappen het wel.

Nogmaals dank en tot over vijf jaar als weer een lustrum de revue passeert.

Peter Joore, De Vlaardinger


Foto onder: Vlaardinger Peter Joore (rechts) en Schiedammer Jan Schrijver (links)

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker