De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Definitieve uitslag raadsverkiezingen

Definitieve uitslag raadsverkiezingen

SCHIEDAM - Vrijdagochtend maakte burgemeester Lamers als voorzitter van het centraal stembureau de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart bekend. Van de 61.574 kiesgerechtigden bracht 45,8% daadwerkelijk zijn of haar stem uit.

In de nieuwe gemeenteraad nemen dertien fracties plaats. De 35 zetels van de Schiedamse gemeenteraad worden als volgt verdeeld:
VVD    6
DENK    4
AOV    4
D66    4
GroenLinks    3
CDA    2
PvdA    2
Progressief Schiedam    2
OuderenPartij Schiedam    2
Lokaal Onafhankelijk Schiedam    2
SP    2
Sociaal Liberaal Verbond    1
ChristenUnie-SGP    1

Volgende week vinden er twee bijzondere raadsvergaderingen plaats. Op dinsdag 27 maart staat het onderzoek van de geloofsbrieven van de nieuwbenoemde leden van de gemeenteraad op de agenda. Op donderdag 29 maart worden de leden van de raad beëdigd en geïnstalleerd. Beide vergaderingen vinden plaats in de Aleidazaal van het Stadskantoor en beginnen om 20.00 uur.

Samenvattend:
Alle 13 partijen komen in de raad. VVD Schiedam​ wint en wordt de grootste. Maar DENK Schiedam​ is de grootste winnaar, als nieuwe partij meteen de nummer 2, met 4 zetels, maar één van hen zit ook nu in de raad: lijsttrekker Mahmut Erdem, die 4 jaar geleden werd gekozen voor de PvdA maar zich vorig jaar afsplitste. Opmerkelijk was wel dat het niet alleen Erdam was die zich als het gezicht van de partij manifesteerde, maar Dogukan Ergin. Zo was het laatstgenoemde bijvoorbeeld die tijdens het lijsttrekkersslotdebat het woord voerde. 

AOV Schiedam​ (blijft gelijk zou je kunnen zeggen, want haalde vier jaar geleden ook 4 zetels, waarvan drie leden zich in februari 2015 afsplitsten als 'Fractie Janssen') en D66 Schiedam​ (levert 1 zetel in) hebben eveneens 4 zetels. 

GroenLinks Schiedam​ had wellicht verwacht meer geprofiteerd te hebben van het Jesse Klaver​ effect, de partij stijgt slechts van 2 naar 3 zetels. Volgens de nummer 6 op de lijst, Yorick Haan toch niet zo slecht, als je in ogenschouw neemt dat de partij 4 jaar geleden van de restzetelverdeling moest meesnoepen om de twee zetels te krijgen, terwijl er nu meer dan de nodige hoeveelheid stemmen werden behaald voor de 3 zetels. 

Groen Links wordt daarmee groter dan de andere landelijke linkse partij Pvda Schiedam​ die 4 jaar geleden met 5 zetels aan de raadsperiode begon (uiteindelijk met 3 zetels de raadsperiode afsloot door de afsplitsing van Mahmut Erdem in september 2017 en de afsplitsing van Serkan Kiliçkaya in december 2017) maar nu slechts 2 zetels krijgt. Evenveel als de SP Schiedam​ (die zakt van 4 naar 2 zetels) en de lokale progressieve partij Progressief Schiedam - PS​ (die blijft gelijk op 2 zetels).

Christelijke partijen hebben het zwaar. De CDA Schiedam​ had gehoopt de 4 zetels van 8 jaar geleden weer terug te krijgen, dat lukte niet want moest een zetel inleveren zelfs: naar 2 zetels.
Tevredenheid was er echter voor de behouden van de ene zetel bij ChristenUnie-SGP Schiedam​.

De OuderenPartij Schiedam​ zei voordat de uitslagenavond begon al heel tevreden te zullen zijn met 1 zetel, dat werden er dus 2. 

Het SLV Schiedam​ was de voormalige 'Fractie Janssen', 3 man die 4 jaar geleden gekozen werden voor de AOV Schiedam maar zich in 2015 afsplitsten. Dit blijkt weinig krediet te hebben opgeleverd bij de Schiedammers, alleen lijsttrekker René B. Janssen​ komt in de raad.

Je zou kunnen zeggen dat afsplitsen niet tot populariteit bij de kiezer heeft geleid, gezien het tegenvallend resultaat voor de SLV en gezien het ontbreken van Arie Villerius in de raad. Je zou dat ook van Serkan Kiliçkaya kunnen zeggen, maar bij hem lag het anders. Die splitste zich af, nadat hij te horen kreeg op een voor hem teleurstellende plaats op de kieslijst van de PvdA terechtgekomen te zijn. Het afsplitsen van Erdem lag weer anders, aangezien daar in het achterhoofd al de plannen door deelname van DENK speelden. 

En nu puzzelen dus om in dit versplinterde politieke landschap een college te kunnen vormen.

Foto: de DENK-kandidaten waren tijdens de uitslagenavond al in euforische stemming, door als nieuwe partij op 4 zetels terecht te komen in de voorlopige uitslagen (foto door Louise Melchers)
 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker