De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Hondenbelasting achterhaald? Poep opgeruimd? Hond aangelijnd?

Discussie over honden laait op

Discussie over honden laait op

SCHIEDAM - Het Kenniscentrum MVS doet in opdracht van de gemeente onderzoek onder inwoners van Schiedam over het bezit van honden. In hoeverre zijn inwoners bekend met het beleid en wat vinden ze van de uitvoering van het beleid? Bijvoorbeeld is men bekend met het bestaan van het aanlijngebod en ziet de gemeente voldoende toe op de naleving ervan? Er zijn enquêtes verstuurd aan Schiedammers met en zonder honden. Ook laait de discussie over hondenbelasting op. 

door Jan Schrijver

Honden dienen in heel Schiedam aangelijnd te worden uitgelaten, met uitzondering van aangewezen losloopgebieden. Er blijkt een overweging te zijn om het bestaande losloopgebied in het oostelijk deel van het Volkspark/Sterrebos uit te breiden. Wat vind je daarvan, wordt gevraagd, met de motivatie erbij, "zodat hondenbezitters een rondje kunnen maken".

Vragen zijn voorts bijvoorbeeld:
'Hondenbezitter kunnen een boete krijgen voor het laten loslopen van de hond buiten een losloopgebied of voor het niet opruimen van de hondenpoep buiten de losloopgebieden en de hondentoiletten. Wist u dat?'
'Hoe vindt u dat hondenbezitters zich houden aan dit hondenverbod?'
'Wordt er volgens u voldoende opgetreden tegen hondenbezitters die zich niet aan het gemeentelijk hondenbeleid houden?'

Hondenbelasting
Inmiddels zien we op social media ook een discussie ontstaan over de hondenbelasting. Zo schrijft D66-fractievoorzitter John van Sliedregt op diens Facebook-pagina:

"Hondenbelasting. Wat mij betreft een volkomen achterhaalde belasting. Al jaren hebben we het erover en ook in Schiedam wordt hij afgebouwd. Ten opzichte van 2016 is hij nu ca 31% lager. Doel blijft verdere afbouw. Dat is ook een afspraak in het coalitieakkoord, waar ook de handtekening van D66 onder staat.

Waarom dan niet in een keer een streep erdoor?
Omdat er dan in een keer in de begroting van de gemeente een gat van enkele tonnen valt. Dat kun je wel dichten natuurlijk. Maar meestal is het dan een keuze tussen het verhogen van andere belastingen, of bezuinigen op bepaalde zaken. Dat merk je dan dus alsnog. Aan de andere kant: als je hem afschaft, hoef je ook de kosten van de inning niet meer te maken. Maar goed, het is dus geen kwestie van simpel: haal er maar in een keer een streep doorheen.

Dit jaar komt er een vernieuwd hondenbeleid naar de raad en dan gaan we het er opnieuw over hebben. Doel blijft afschaffing!
Trouwens, als je hier als gemeente niet over nadenkt heb je denk ik over enkele jaren sowieso een probleem. Want het zou mij niet verbazen als de hondenbelasting vanuit Den Haag over enkele jaren afgeschaft wordt."   

- einde quote John van Sliedregt - 

Fractievoorzitter van LOS Arie Villerius reageert: "Mag ik er nogmaals op wijzen dat in juli 2019, D66 tegen stemde, toen Lokaal Onafhankelijk Schiedam een motie voor afschaffing van de hondenbelasting indiende. Is jullie mening dus 180 graden veranderd? Of is dit een voorbeeld van populisme naar de verkiezing D66?"

B&B-eigenaar Jan Sluijter haalt er de toeristenbelasting bij: "Dan is toeristenbelasting bij deze ook achterhaald want ook hier is geen sprake van doelbelasting. Vreemd dat de gemeente zoiets dan juist per 1-7 gaat invoeren."

Op deze Facebookpost lees je meer reacties en de antwoorden van John van Sliedregt.

Het CBS meldt dat gemeenten verwachten in 2020 bijna 51 miljoen euro aan hondenbelasting op te halen. Dat is 2,9 procent minder dan in 2019. In 2020 heffen 193 gemeenten hondenbelasting, 8 minder dan in 2019 (dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2020).

De hondenbelasting in 2020 is in Schiedam overigens hoger dan in 2019, lees hier ons eerdere artikel hierover.

Commentaar
Is hondenbelasting achterhaald? Is het een melkkoe van de gemeente? Of is het juist volgens het aangehangen principe dat de vervuiler dient te betalen? 

'Ach hij doet niks hoor', roepen eigenaren van honden je toe, als ze je naderen met hun - ondanks dat het niet is toegestaan - loslopende hond. Maar als wandelaar is het moeilijk in te schatten of een hond al dan niet gevaarlijk is. Dat is extra vervelend als je op straat wandelt met kinderen. En als de honden wél aangelijnd zijn, kun je soms als passerende wandelaar denken: die lijnen zijn wel erg lang.

En hoe zit het met een losloopgebied? Dat dient niet alleen goed gemarkeerd te zijn voor de hondenbezitter, maar ook voor de wandelaar - al dan niet met kinderen - die zo'n losloopgebied wil mijden. Overigens, houdt je hond zich aan borden of neemt hij of zij de benen? Een hond kun je dat niet kwalijk nemen.

Voor ons mensen is het maar net van welke kant je het bekijkt. Heb je een hond, zul je er wellicht anders tegen aankijken dan dat je geen bezitter van zo'n trouwe viervoeter bent. Hoe dan ook, het is in alle gevallen goed het van twee kanten te (kunnen) bekijken. 

Vind jij er wat van, voel je vrij hieronder iets achter te laten. 

Foto door Louise Melchers (archieffoto, behorend bij artikel over De mooiste bully's in Schiedam )


 

2 commentaar(en) op artikel "Discussie over honden laait op"

Wij hebben sinds twee jaar een hond. Wonen in Berkel en Rodenrijs en betalen hondenbelasting . Er is toezicht op loslopen en poepopruimen en voldoende omheinde honden losloop gebieden waar een bankje staat een prullenbak poepzakjes en boomstammen en rioolbuizen om mee te spelen. Hier zien we wat er met de ho denbelasting gebeurt . Heel fijn.

Door: Lia van Hulst Op:

Ik betaal de belasting netjes. Maar hoe vaak ik in de problemen kom met mijn hond door loslopers waar het niet mag. En dan hoor je idd: Hij doet niks hoor!!!!. Mijn antwoord is dan steevast, ja maar die van mij misschien wel. Ik zou er minder een probleem me hebben als de honden ook goed onder apèl staan. Want dat is toch echt een eis voor het loslopen ook in een losloopgebied.

Door: Lies Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker