De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Ook in Schiedam

Een hausse in schoolschaken

Een hausse in schoolschaken

SCHIEDAM - Schoolschaken is sinds enkele jaren erg populair. Ook in Schiedam wordt op steeds meer scholen schaakles aangeboden. Wij spraken met Ruud Fontijn, die met name in Schiedam-Noord het schoolschaken sterk stimuleert.

Schaken deed Ruud Fontijn al tientallen jaren, maar schaaklessen geven doet hij pas sinds anderhalf jaar. Na gepensioneerd te zijn, besloot hij van schoolschaken zijn hobby te maken. Hij behaalde de diploma's schaaktrainer 1 en 2, en nam het initiatief om de Stichting Schoolschaken Schiedam op te richten. Ed Klein en Kees Kreber maken met hem deel uit van het bestuur van deze stichting. De sterke toename van schoolschaken in het hele land heeft alles te maken met de gegroeide overtuiging dat leren schaken een heel positieve invloed heeft op het leren denken van de schooljeugd. "Leren schaken kan een bijdrage geven in de ontwikkeling van kinderen, bijvoorbeeld voor wat betreft leren analytisch te denken, leren vooruit te denken, om zich beter te kunnen concentreren c.q. focussen. Het leert kinderen ook 'competitie', het leert hen om te winnen, maar ook niet onbelangrijk, hoe het is om te verliezen. Daarnaast zal de jeugdigheid van de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen wellicht ook een rol spelen, evenals de afkeer van het overmatige gebruik van de smartphone", aldus Ruud Fontijn.

Afgelopen schooljaar heeft Ruud Fontijn schaakles gegeven aan kinderen op de basisscholen Het Windas, De Regenboog en De Vlinder. Het gaat dan om leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8. Omdat dit in een behoefte blijkt te voorzien, worden de schaaklessen dit schooljaar geprolongeerd. Recent hebben de basisscholen De Violier en IKC Kethel Ruud ook gevraagd om schaaklessen te verzorgen op hun scholen. Gezien de uitbreiding van de activiteiten heeft de Stichting Schoolschaken Schiedam ook Gert Greeuw (met succes) gevraagd schaaklessen te willen gaan verzorgen.

Ruud Fontijn is heel blij dat de Stichting de Groot Fonds en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. ook van oordeel bleken dat het stimuleren van schoolschaken een goede zaak is voor de jeugd. Deze fondsen hebben belangrijke steun gegeven voor de gezochte financiering van de investering in schaakspullen, een laptop, een projector, e.d.

Wil je als school informatie over de mogelijkheden dan kun je Ruud Fontijn bereiken per mail onder ruudfontijn@gmail.com

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: