De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

CoBrA, vrijheid in kleur

'Eerst waren pers en publiek negatief'

'Eerst waren pers en publiek negatief'

SCHIEDAM - Doorgaans is er in het Stedelijk Museums Schiedam werk uit de CoBrA-collectie van het Schiedamse museum te zien op de zolderverdieping. De vandaag geopende tentoonstelling 'CoBrA, vrijheid in kleur' is echter in een lichtere zaal aan de voorzijde van het museum. "Heel fijn om CoBrA-werken van het museum nu eens letterlijk in een ander licht te zien. Ze komen hier echt heel goed tot hun recht", zei wethouder Marcel Bregman vanochtend bij zijn bezoek aan het vandaag heropende museum.

CoBrA-liefhebbers Marcel Bregman en zijn echtgenoot Theo van der Heijden waren vanmiddag kort na twaalf uur de eerste bezoekers van deze nieuwe CoBrA-tentoonstelling. Gevraagd naar hun favoriete werken waren zij eensgezind: Oerbeest van Karel Appel (zie foto onder), en ook de andere Appel op deze expositie - getiteld 'De Wilde Jongen'. Je ziet Bregman (rechts) en Van der Heijden (links) op de foto met het tweede genoemde werk (foto boven, door Louise Melchers). Als fervente museumbezoekers en kunstliefhebbers gaven zij aan erg verheugd te zijn met het weer geleidelijk op gang komen van de museale sector.

'Hoe heurt het eigenlijk?' Dat vonden de kunstenaars van de CoBrA-groep totaal niet belangrijk. Ze lapten de regels van de academie volledig aan hun laars. Zo kort na de Tweede Wereldoorlog hadden ze behoefte aan een vrije manier van schilderen. En daar hoorde kleur bij. Vaak schilderden ze dieren en fantasiewezens. Op hun doeken zie je ook de oorlog. Een selectie van dat CoBrA-werk is vanaf vandaag 1 juni 2020 tot en met 4 oktober 2020 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

De tentoonstelling 'CoBrA, vrijheid in kleur' bevat ruim twintig schilderijen, enkele beelden en twee schalen van aardewerk. Je ziet het Oerbeest (hier afgebeeld) en De Wilde Jongen van Karel Appel en andere topwerken van Constant, Corneille, Eugène Brands, Anton Rooskens en Lotti van der Gaag. Alle kunstwerken komen uit de eigen collectie van het museum. Het museum kocht al aan het begin van de jaren vijftig werk van CoBrA.

Veel mensen kennen het werk van CoBrA. De groep ontleende zijn naam aan de hoofdsteden waar de deelnemers werkten. Ze spraken onderling Frans, zo schreven ze hun plaatsnamen ook: Copenhague, Bruxelles, Amsterdam. De leden werkten drie jaar samen, tussen 1948 en 1951. Hoe kort dat ook was, de invloed bleek enorm. Zo’n zeventig jaar later behoren de werken van CoBrA tot de favorieten van menig museumbezoeker. Best opmerkelijk, want pers en publiek reageerden in de beginjaren van CoBrA unaniem negatief.

Waar dat in zit? Toen de verf nog maar net droog was, zagen de critici vooral ‘geklad, geklets en geklieder’. Anno nu schuilt in die spontane manier van schilderen juist de aantrekkingskracht. Het lijkt alsof Karel Appel zijn beest tijdens het schilderen ontdekt. Iets vergelijkbaars geldt voor de vogels van Corneille, in zijn ogen hét symbool van vrijheid, beweging en reizen.

Toch kijkt niet iedere CoBrA-kunstenaar blijmoedig naar de toekomst. Zes jaar na de Tweede Wereldoorlog schildert Constant de oorlogsgruwelen. In plaats van letterlijke scenes probeert hij het gevoel van wanhoop, verwoesting en verschrikking over te brengen. Zijn titel De verschroeide aarde is veelzeggend. Die verwijst naar de gelijknamige tactiek van de Duitse troepen om alles wat op hun pad kwam te vernietigen.

N.B. dit artikel is een update van ons eerdere artikel van 29-5-2020

Foto onder: Karel Appel, Oerbeest, 1951, collectie Stedelijk Museum Schiedam, ℅ Pictoright

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker