De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Schiedam vraagt subsidie aan voor 'Groenoord van het gas'

Europees geld voor gasvrij maken

Europees geld voor gasvrij maken

SCHIEDAM - De gemeente heeft een persbericht verstuurd, waarin wordt gemeld dat samen met acht andere gemeenten en de provincie een Europese subsidie wordt aangevraagd. Deze subsidie dient door elk van deze gemeenten te worden gebruikt als voorbereidingskosten voor het aardgasvrij maken van een wijk of wijken. In Schiedam gaat het om Groenoord. In het totaal gaat het om een subsidie van 3 miljoen euro voor negen gemeenten. Je treft hieronder het persbericht van de gemeente.

"Negen Zuid-Hollandse gemeenten willen tien aardgasvrije wijken. Om de goede keuzes te kunnen maken, samen met bewoners, willen de gemeenten investeren in een zorgvuldige voorbereiding en kosten-batenanalyse. De Europese Investeringsbank heeft het Elena-fonds opgericht om overheden hierbij tegemoet te komen. Door de krachten te bundelen en de provincie als penvoerder (soort contactpersoon, red.) te vragen, maken de gemeenten grote kans om in aanmerking te komen voor de subsidie van 3 miljoen euro. Groenoord in Schiedam is één van deze tien wijken. 

Om een goede keuze te maken is veel tijd en geld nodig. Zeker voor de voorlopers die moeten uitvinden wat de beste aanpak is. De Europese Investering Bank (EIB) heeft daarom het Elena-fonds opgericht, om overheden financieel tegemoet te komen. Om daarvoor in aanmerking te komen moet het gaan om een grote investering. Daarom hebben negen gemeenten in Zuid-Holland de samenwerking gezocht en de provincie gevraagd hen daarbij te ondersteunen. 

Begin 2019 is begonnen met de inventarisatie en nu is een subsidieaanvraag ingediend voor de voorbereidingskosten van € 3 miljoen voor tien wijken. Gemeenten kunnen hiermee de participatie, kosten-batenanalyses en het opstellen van de uitvoeringscontracten laten uitvoeren en bekostigen. De gemeente Schiedam wil het geld inzetten om voorbereidingen te kunnen bekostigen, met als doel om de betaalbaarheid te bevorderen. 

Voor provincie en gemeenten staat centraal dat duurzame energievoorziening haalbaar, betaalbaar en toekomstbestendig moet zijn. Wethouder Jeroen Ooijevaar: “Bij de energietransitie in Groenoord vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen en dat aardgasvrij wonen voor iedereen betaalbaar is. We streven ernaar dat dit ook voor particuliere woningeigenaren woonlastenneutraal wordt. De Elena-subsidie draagt bij aan dit streven.”

Op de foto staan wethouders en ambtelijke vertegenwoordigers van de negen gemeenten (Alphen aan de Rijn, Den Haag, Gorinchem, Kaag en Braassem, Katwijk, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Zoeterwoude) en de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. De bijeenkomst voor de ​formele ondertekening van de subsidieaanvraag Elena vond plaats in het gemeentehuis van Gorinchem.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het duurzaamheidsnieuws uit Schiedam. Alvast dank.

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker