De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Over pseudoschorpioenen

Giftige beestjes gespot in Schiedam

Giftige beestjes gespot in Schiedam

SCHIEDAM - In Nederland leven er ruim twintig bastaardschorpioenen ofwel pseudoschorpioenen. Ook in Schiedam komen deze giftige beestjes voor. Natuurvorser Ad Bakker ging gewapend met zijn fototoestel 'op jacht' naar deze minuscule diertjes uit de klasse van de spinachtigen.

door Ad Bakker (tekst en foto's)

Ik hoor u denken, zijn er dan schorpioenen in Schiedam? Jazeker er zijn diverse soorten pseudoschorpioenen in Nederland. Zoals de naam al aangeeft, begint het met 'pseudo' wat nep of namaak betekent dus zijn het geen echte schorpioenen. Ook al zijn ze klein, ze zijn wel extreem giftig, want alleen al een aanraking met hun bek dood een gevangen beestje direct. Op de foto is het complexe bekje te zien met twee paar vervaarlijke kaken. Geen angst; ze zijn niet gevaarlijk voor de mens. Daar zijn ze te klein voor.

Hoe klein is goed te zien op de foto (derde foto onder), waar je een pseudoschorpioen naast de kelderpissebed (met de gele vlekken op zijn schild) ziet. De grootste is zo’n 4 mm maar meestal zijn ze zo rond de 1 en 1,5 mm. Er zijn zeker 25 soorten pseudoschorpioenen bekend in Nederland. Wat heel opvallend is bij deze beestjes dat zijn de scharen (zie tweede foto onder). Daar grijpen ze hun prooi mee. Hun voedsel bestaat uit kleine beestjes zoals luizen, mijten en springstaartjes. Ze kunnen niet vliegen, maar ze hebben iets geniaals bedacht. Ze laten zich meevoeren op bijvoorbeeld kevers, bijen, wespen, hommels en zelfs vogels waar ze de poten van vastpakken. Op deze manier laten ze zich over enorme afstanden verplaatsen.

Het vrouwtje van een pseudoschorpioen maakt een nest van spindraad en daar worden de eitjes in gelegd. Zo’n nestje wordt overigens ook gemaakt om erin te kunnen schuilen voor de winter. Veel eitjes worden er over het algemeen niet gelegd, want de jonge schorpioentjes bijten zich vast aan hun moeder en drinken haar lichaamssappen. Die sappen dienen de kleintjes als voedsel. De jonkies blijven tot na verschillende vervellingen en dat is een behoorlijk tijdje bij hun moeder die ze goed bewaakt. Dit wordt broedzorg genoemd.

Verder is er nog maar heel weinig bekend over deze kleine jagers. Het probleem is dat ze zo klein zijn en zich verdekt opstellen in het schors van een boom of op stukjes rottend hout en stenen waar ze in de spleten en gaten zitten. Wat ook interessant is om te weten, is dat imkers heel blij zijn als er een paar pseudoschorpioenen in een bijenkorf of kast zitten. Want imkers zijn als de dood voor te veel varroa-mijten in hun korf. Want deze mijten tasten niet alleen de eitjes en het bijenbroedsel aan maar ook de bijen zelf. En laten de pseudoschorpioenen nou graag mijten eten...

Besmette bijen kunnen zich nog maar slecht oriënteren en kunnen soms zelfs verdwalen en komen dan niet meer terug in hun korf of kast. Ook is er bij een onderzoek naar boven gekomen dat de bijen 7% van hun lichaamsgewicht kunnen verliezen als ze last hebben van deze mijt. Op deze manier kan een bijenvolk - dat uit ongeveer zestigduizend bijen bestaat - uitgeroeid worden. Dat zijn dan ongeveer zestigduizend bijen die vooral in de winter het loodje leggen. En dat is natuurlijk een ramp voor een imker want een nieuw bijenvolk heb je niet zomaar even in de korf of kast.

Hier lees je een eerdere column van Ad Bakker: springspinnen in je stad

Hier lees je een eerder artikel waarin het kweken van resistente bijenvolken ter sprake kwam.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het natuur- en milieunieuws uit Schiedam. Alvast dank.

 
 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker