De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Gitarist Menno Gootjes steelt de show

Gitarist Menno Gootjes steelt de show

Gitarist Menno Gootjes met zijn vader Theo Gootjes in het Wennekerpand

SCHIEDAM - Focus is een progrockband van meer dan een halve eeuw oud. Gitarist Jan Akkerman (Brainbox) kwam de band in 1969 versterken, hij speelde een jaar of vier voor de groep. Nu is het de 44-jarige gitarist Menno Gootjes die muzikaal de show steelt in de band die ouder is dan hij zelf is. Oprichter en bandleider Thijs van Leer stak zijn waardering tijdens het staconcert van afgelopen zondag in het Wennekerpand niet onder stoelen of banken. 

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

"Uw stadsgenoot Menno Gootjes", zo presenteerde Van Leer zijn sologitarist tijdens het concert aan het enthousiaste Schiedamse publiek, waaronder veel bekenden zoals zijn trotse eerste gitaarleraar en de niet minder trotse familieleden, zoals vader Theo Gootjes (kunstenaar), broer Marcel Gootjes (drummer en radiopresentator) en oom Sjef Henderickx (kunstenaar). Menno Gootjes maakt al meer dan tien jaar deel uit van Focus, waarmee hij niet alleen concerten in eigen land geeft, maar over de gehele wereld tourt. "Focus lijkt in eigen land minder populair dan in andere landen, eigenlijk vreemd wel. In het buitenland hebben we veel fans", zegt Menno Gootjes, die de afgelopen twee weken in Denemarken en in Japan optrad, voor zalen met tweeduizend mensen. Deze maand staat een tournee door Engeland op het programma met liefst 27 optredens. "Engeland is eigenlijk het land waar we het populairst zijn, al jaren gaan we op tournee in dat land." 

Jan Akkerman was in de jaren zeventig een zeer bekende gitarist in ons land, met wereldfaam. In 1973 werd Akkerman door lezers van het Engelse muziektijdschrift Melody Maker uitgeroepen tot beste gitarist ter wereld. Bekend is hij ook van een optreden op de Nederlandse televisie tijdens het Grand Gala du Disque in 1974. Bij het optreden van Jan Akkerman ging er echter iets mis: Jan was geïrriteerd door allerlei geluiden op het podium, waardoor hij middenin zijn optreden abrupt van het podium liep. Hoe is het voor Menno Gootjes dat er ooit zo'n levende legende op zijn plaats speelde? "Ach, hij speelde zo'n vier jaar in Focus en het is zo lang geleden, het was letterlijk voor mijn tijd, nee ik heb er geen enkele last van. Ook niet dat mensen er soms over beginnen."

Bij het concert was ook de Schiedamse muziekblogger Harry de Vries (bekend van de theatrale vertellingen over legendarische bands) aanwezig. Harry zag Jan Akkerman in zijn beginjaren live optreden in Schiedam met Focus en is Akkerman daarna blijven volgen als solo-artiest. De Vries heeft ook Menno Gootjes verscheidene malen zien spelen. Durft hij een vergelijking tussen beide gitaristen aan? "Mijn eerste reactie is, dat je niet kunt vergelijken, maar toch, als ik het toch doe, dan heb ik een duidelijk antwoord: ik vind Menno Gootjes beter. Vergeet ook niet dat Menno in heel veel genres in het pop/rock segment ervaring heeft." 

Hier lees je ons verslag van het optreden van Focus van afgelopen zondag.

Zaterdag 5 oktober is de landelijke première van Celebrating the Music of Steely Dan te zien in het Wennekerpand. Harry de Vries houdt een theatrale vertelling over Steely Dan. Zie ons eerdere artikel: https://deschiedammeronline.nl/artikel-detail/the-royal-dutch-scam-speelt-steely-dan

 

 

1 commentaar(en) op artikel "Gitarist Menno Gootjes steelt de show"

Trots op jullie, zo'n muzikale familie. Ik ben blij dat ik aan moeders zijde familie van jullie ben. Mijn kleinzoon 11jaar probeert ook gitaar te spelen maar het lukt nog niet zo erg.

Te jong nog denk ik.

Groetjes,

Huub

Door: Huub POLS Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: