De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Het wordt poppenkast bij KunstWerkt

Het wordt poppenkast bij KunstWerkt

SCHIEDAM - De expositie 'Couples' van de Stichting KunstWerkt is zondagmiddag jl. met een echte trouwerij in de tentoonstelling geopend. Petra, de secretaris van de stichting, trouwde met haar Fred. 'Couples' wordt op zondag 8 september in stijl afgesloten met een van Neerlands bekendste koppels: Jan Klaassen en Katrijn. 

Het poppenkastspel is eeuwenlang bekend in de Lage Landen. Het stamt uit de middeleeuwen en heeft waarschijnlijk zijn wortels in Italië. 'Couples' sluit dus af, voor jong en oud, met poppenkastspel, aanvang zondagmiddag 8 september om vier uur.

Wat is een 'couple'? Zoeken we dit Engelse woord op dan vinden we de vertaling 'paar' en de definitie: twee mensen, dieren of dingen. Het werkwoord 'to couple' heeft, net als in het Nederlands, de betekenissen koppelen, paren, (aan elkaar) schakelen. En in de kunst, wat bedoelen we dan als we het hebben over 'couples' of paren? Samensteller Yvon Koopman: “Op een gegeven moment vond ik twee takjes, die qua vorm bij elkaar hoorden, een 'couple'. Ja, dan ga je anders kijken en dient zich vanzelf een volgend 'couple' aan.” Zo ontstond het idee voor deze tentoonstelling. Koopman nodigde drie kunstenaars en het kunstenaars-'couple' Sage uit om, geïnspireerd door het thema 'couples', in uitstraling en thematiek bij elkaar passende en horende werken te tonen. 

Deelnemende kunstenaars:
Marita Beukers, fotocollages
Cora Moret, schilderijen en beelden 
SAGE, pogingen tot poëzie 
Andie Wieringa, assemblages 
Yvon Koopman, objecten

Couples, tot en met 8 september 2019
Gratis toegang
Openingstijden van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur
Ruimte in Beweging, Boterstraat 81,  3111 NB Schiedam 

Zie ook de reportage die Jan Willem de Boer van JW TV de dag voorafgaand aan de opening maakte, onder deze link.

Tweede afbeelding onder: werk van het het kunstenaarskoppel Sage
Derde afbeelding onder: werk van Yvon Koopman

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker