De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Een blauwdruk van de Beeldwinkel tijdens fotofestival Schiedam

Hoe meer, hoe minder waard?

Hoe meer, hoe minder waard?

SCHIEDAM - De Beeldwinkel is één van de projecten in de Comeniusgymzaal op Kloosterplaats 6 in Schiedam, waar tijdens het fotofestival Schiedam vijf grafisch ontwerpers en vijf fotografen, allen afkomstig uit Schiedam, speciaal voor het festival een nieuw Schiedams werk laten zien.

door Louise Melchers

Ik spreek met Anouk van Mil, grafisch ontwerper van bureau milc, die vertelt dat in het digitale beeldarchief van Schiedam momenteel zo'n 44.000 beelden zijn opgenomen. De beelden zijn toevallig bij de beeldbank terechtgekomen, want het gemeentearchief maakt zelf geen foto's. De medewerkers van het archief bepalen echter wel subjectief welke beelden zij opnemen in het archief. Volgens Van Mil  wachten er momenteel nog zo'n 200.000 tot 300.000 beelden om door het archief gedigitaliseerd en eventueel geselecteerd te worden.

De ontwerpers van milc (Anouk van Mil, Renée Hartog, Romana Siemons en stagiair Yes Ditson) wilden deze Schiedamse beelden uit het archief een iconische waarde geven. Zij vroegen zich tegelijkertijd af wat het beeldmateriaal nu allemaal waard is omdat er zo ontzettend veel materiaal is. Zij hebben at random beelden gekozen uit de beeldbank. Toen zijn ze, net als de medewerkers van het archief, binnen deze selectie zelf op zoek gegaan naar een mooie serie foto's. Ze hebben niet alleen portretten of straatbeelden geselecteerd, maar ook andere beelden, omdat ze hiermee merchandising wilden maken.

Met deze geselecteerde beelden hebben ze onder andere bekers, sleutelhangers en T-shirts bedrukt. Deze producten worden tijdens de openingstijden van de tentoonstelling verkocht. Elke dag komt er een nieuw beeld bij. De producten met het beeld van de dag ervoor gaan op dat moment in de aanbieding en zo worden alle voorwerpen waarop de beelden staan elke dag iets minder waard omdat de keuze steeds groter wordt. Ten slotte zullen er acht verschillende beelden te verkrijgen zijn. Op de laatste dag, zondag 22 oktober, zal de Beeldwinkel eindigen met een totale leegverkoop.

Naast het brengen van een bezoek aan de Beeldwinkel, is het mogelijk werk te bezichtigen van de Schiedamse fotografen Esther Zitman, Aldo Hoeben, Paul de Graaff, Sjef van Duin en John Middelkoop, die onder de naam 'DNA Bekend' blauwdrukken presenteren van hun zijn.

Onder de titel 'What is Reality?' is er werk te zien van de grafisch ontwerpers Ad van der Kouwe, Rob Maan, Femke Wieringa en Shanna van der Nat die zich afvragen hoe collectief het visuele Schiedamse geheugen nu eigenlijk is dat door het beeldmateriaal in het beeldarchief van de gemeente Schiedam zichtbaar wordt gemaakt. Deze realiteit wordt immers gezien door het oog van de maker.

Kloosterplaats 6 is op maandag en dinsdag gesloten. Van woensdag 18 tot en met zondag 22 oktober kan men er tussen 10.00 en 18.00 uur de tentoonstelling en de Beeldwinkel bezoeken.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker