De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

'Gemoederen gaan de komende 48 uur hoog oplopen in Nederland'

Huisarts blaast boekpresentatie af

Huisarts blaast boekpresentatie af

SCHIEDAM - Zondag 15 maart aanstaande zou het boek ‘Studeerden wij medicijnen of geneeskunde?’ van de Schiedamse huisarts Lieneke van de Griendt gepresenteerd worden in de Mouterij aan de Westerkade 20 in Schiedam. Deze bijeenkomst is afgelast.

Lieneke van de Griendt meldt: "Het advies van overheidswege luidt: niet met meer dan 100 mensen bijeen komen. Het advies van onze landelijk overkoepelende organisatie luidt: niet met grote groepen artsen bijeen komen. Er zijn voor zondag negentig toezeggingen en onder de genodigden is slechts een handvol arts. De presentatie voldoet dus niet pe se aan de criteria om af te móeten zeggen en er zijn tot nu toe slechts twee afzeggingen.

Evengoed heb ik besloten dat de presentatie wordt uitgesteld. Al lijkt er op dit moment nog geen dreiging in Schiedam, de gemoederen gaan de komende 48 uur hoog oplopen in Nederland, verwacht ik door het afschuwelijke nieuws uit Italië. Het aantal afzeggingen zal daardoor toenemen en het is sowieso de vraag of de sfeer ernaar is om een feestje te organiseren."

"Wanneer de Corona strijd gewonnen is", zo meldt Lieneke van de Griendt, zal er een nieuwe datum voor de boekpresentatie worden vastgesteld.

Lieneke van de Griendt is uitgenodigd voor het NPO-radioprogramma 'Met het Oog op Morgen' en voor het praatprogramma van SchieTV van morgenochtend. 

Hier lees je ons eerdere artikel over de aankondiging van de boekpresentatie:
Lieneke van de Griendt is sinds 1995 huisarts en heeft haar eigen praktijk in Schiedam Noord. De eerste boeken overhandigt Van de Griendt die dag aan de Schiedamse wethouder van onder meer Zorg, Welzijn en Gezondheid, Patricia van Aaken, en de directeur van DSW Zorgverzekeraar, Aad de Groot. Op 26 maart vindt er vanaf 20.00 uur een vrij toegankelijke interview- en signeersessie plaats in boekhandel Post Scriptum in Hof van Spaland.

Chronische aandoeningen
Ruim twee jaar werkte de Schiedamse huisarts aan haar boek. Wat haar zorgen baart is dat bij veel patiënten met chronische aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten en psychische klachten met het voorschrijven van medicijnen vooral symptomen worden bestreden. Zo’n 58 procent van de Nederlanders heeft één of meer chronische aandoeningen. Ze slikken hun hele leven medicijnen, maar genezen niet. En vaak leidt het ene medicijn naar een ander. Wat gaat er mis? En waarom?

Zoeken naar de oorzaak
Huisarts Lieneke van de Griendt vindt dat er meer aandacht voor oorzaken mag komen: wat gaat er bijvoorbeeld op celniveau mis en hoe is de onderlinge samenhang van organen en hun systemen? Sinds Van de Griendt anders kijkt naar chronische aandoeningen, laat zij aanvullende labtesten uitvoeren: “Ik bepaal de insulinespiegel en ontstekingsparameters, doe voedselintolerantietesten en laat ontlasting nakijken. Zo krijg je meer inzicht op wat er werkelijk aan de hand zou kunnen zijn. Met onder meer een dieet-op-maat, kun je vaak zelf je gezondheid verbeteren en je lichaam helpen te genezen, waardoor je bij chronische aandoeningen medicijngebruik nogal eens kunt voorkomen of verminderen. De patiënten die ik aan een persoonsgerichte leefstijl hielp, zie ik zienderogen opknappen. Voeding speelt een belangrijke rol en in mijn boek leg ik uit hoe dat zit.”

Leefstijl
“Sinds de Tweede Wereldoorlog blijken we een verkeerde aanname over verzadigde vetten te hanteren, wat van grote invloed is geweest op onze gezondheid,” stelt Van de Griendt. “Omdat we minder vet zijn gaan eten, is de inname van koolhydraten en suikers verhoogd, wat deels de stijging van het aantal mensen met chronische ziekten verklaart.” Het aantal artsen in Nederland dat zich specialiseert in Leefstijlgeneeskunde, groeit snel. De Vereniging voor Arts en Leefstijl, opgericht in 2016, telt inmiddels meer dan 1000 leden.

Lezingen, blog en boek
In haar boek ‘Studeerden wij medicijnen of geneeskunde’ beschrijft Lieneke van de Griendt onder meer insulineresistentie (de oorzaak van diabetes 2), de gezonde darmbacteriën en hun associatie met ziekte, de werking van onze energiefabriekjes (mitochondriën), de lever en het immuunsysteem. In de afgelopen twee jaar organiseerde ze in haar praktijk lezingen over de relatie tussen leefstijl en chronische ziektebeelden, en begon ze met het schrijven van blogs. “Met louter een diagnose stellen en medicijnen voorschrijven, genezen we de chronische patiënt niet echt. Met mijn boek draag ik graag bij aan de motivatie om chronische aandoeningen anders te willen aanpakken.” Haar boek kost 22 euro.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het zorgnieuws uit Schiedam. Alvast dank.
 

 

2 commentaar(en) op artikel "Huisarts blaast boekpresentatie af"

Is dit boek alleen interessant voor en te lezen door medici?

Ik vind het onderwerp namelijk wel interessant, maar ben 100% leek op medisch gebied.

Door: Janet Bakker Op:

Het boek is zó geschreven dat niet medici het ook kunnen lezen.

Door: Lieneke van de Griendt Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker