De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Hun levensverhaal werd een boek

Hun levensverhaal werd een boek

SCHIEDAM - Op initiatief van ontmoetingshuis De Weerklank en inloophuis De Wissel hebben ruim tien vrijwilligers het levensverhaal opgetekend van een even groot aantal oudere Schiedammers. De resultaten daarvan zijn verwerkt tot individuele levensboeken, die het eigendom worden van de ouderen. Vanmiddag werden deze gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stadskantoor.

door Jan Schrijver (tekst en foto's)

In de Hagazaal van het Stadskantoor vond woensdagmiddag de feestelijke afronding van het project plaats. Symbolisch werd een eerste boek overhandigd door een vrijwilliger aan een geïnterviewde oudere waarvan het levensverhaal te boek was gesteld. Wethouder Patricia van Aaken gaf namens de gemeente een reactie op het project. "Het is een uniek project dat heel erg binnenkomt, bij mij in ieder geval. Ik ben zo trots op de vrijwilligers en de geïnterviewde ouderen. Zingeving is vaak een ondergeschoven kindje. Door een Project Levensboeken krijgt het een plaats. Als ik zie wat het doet bij de mensen die door de vrijwilligers uitgebreid zijn geïnterviewd, dan komt het bij mij op dat het goed is als gemeente hieraan een vervolg te geven. Het past ook heel goed in het aanpakken van de eenzaamheid", zei de wethouder, die zorg in haar portefeuille heeft. Initiatiefnemers Paul van Mansum (De Wissel; midden op de tweede foto onder) en Hans van der Linden (De Weerklank; links op de tweede foto onder) gaven aan dat ook zij graag een vervolg aan het project willen geven en zelfs willen kijken of het breder uitgerold kan worden in Schiedam. 

Een toelichting op het project werd gegeven door de projectleiding (Riekje Sinnecker en Marcelle Jansen). Als het project grootschaliger wordt aangepakt in Schiedam en dus meer ouderen worden geïnterviewd (en wellicht ook van andere doelgroepen levensverhalen worden opgetekend, denk aan migrantengroepen) zijn er meer vrijwilligers nodig. Patricia van Aaken vroeg of iedereen vrijwilliger kan worden? "Ja als je ervoor openstaat, kun je het leren. Het is mij immers ook bijgebracht", zo reageerde een van de vrijwilligers. "Ik zeg altijd dat je een OEN moet zijn, waarbij de O staat voor open, de E voor eerlijk en de N voor nieuwsgiering. Enige vaardigheid in schrijven is ook nodig en het is mooi meegenomen als je handig bent in het opmaken van de tekst en foto's", zei Wout Huizing. Gebruik is gemaakt van de door hem ontwikkelde methode ‘Mijn leven in kaart’. Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam. Die heeft de rekening betaald van de door Wout Huizing aan de vrijwilligers gegeven training. 

Een van de vrijwilligers, Kitty (midden op de derde foto onder), gaf tegen de wethouder aan dat zij het moeilijk vond, niet om de verhalen boven water te halen, maar daarentegen om deze te beperken tot een behapbaar formaat. De geïnterviewde oudere, Annie (links op de derde foto onder) reageerde: "Daar kon zij niets aan doen hoor. Dat ligt aan mij, ik heb namelijk een zowat fotografisch geheugen, ik weet alles nog precies te herinneren vanaf dat ik drie jaar oud was. En ik wilde zoveel vertellen, ik wil bijvoorbeeld dat de jeugd weet, hoe het toen was. Jammer dat het boek nu klaar is, ik zag zo uit naar de dinsdagmiddagen dat Kitty weer langs kwam."

De geschreven levensverhalen zijn voor eigen gebruik door de ouderen. Ze zijn geprint in een oplage van één of geprint/gedrukt in oplagen van enkele stuks tot enkele tientallen exemplaren. Een van hen wil de boeken aan haar elf kleinkinderen geven, een ander aan de leden van serviceclubs waarvoor zij in voorbije jaren lezingen heeft gegeven over haar leven. Het is ook mogelijk de boekjes te bewaren voor als het einde daar is en het boek dan mee te laten geven aan degenen die de laatste eer brachten. Een van de boeken zal echt als boek in een grotere oplage worden uitgebracht en voor het publiek te koop zijn (daarover lees je onder deze link meer). Het zijn enkele voorbeelden van de talrijke toepassingsmogelijkheden van een levensboek. 

Foto's © Jan Schrijver

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het zorgnieuws uit Schiedam. Alvast dank.

 

 

2 commentaar(en) op artikel "Hun levensverhaal werd een boek"

Leuk,Annie Dingenouts

Door: franny van leeuwen-weeda Op:

Het is erg leuk om te schrijven over je leven. En het geeft je zelf meer inspiratie om verder te willen schrijven.

Door: Cilia Schaap Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker