De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

In Stedelijk Museum Schiedam

In de Hoogstraat en Erik Mattijssen

In de Hoogstraat en Erik Mattijssen

SCHIEDAM - Op 29 juni 2019 gaan er twee tentoonstellingen van start in het Stedelijk Museum Schiedam: de tentoonstelling van het werk van Erik Mattijssen van de afgelopen kwart eeuw en de tentoonstelling 'In de Hoogstraat'. 

Erik Mattijssen (1957) laat zich inspireren door de dingen om zich heen. Dat kan een pak LU-koekjes zijn in een winkel in Parijs of een fles jenever in Schiedam. Maar evengoed een stapel plastic emmers in Calcutta. De kunstenaar maakt graag werk waarin mensen een beetje kunnen dwalen, zo blijkt in zijn solo-tentoonstelling Erik Mattijssen. Kermisvrijer, de ezel en andere zaken. Het gaat om het werk van Mattijssen van de afgelopen bijna 25 jaar.

De Hoogstraat staat symbool voor veel winkelstraten in Nederland waar schaarste en overvloed, trends en tradities hun sporen nalieten. Wat zijn de verhalen? In de tentoonstelling ontmoet je bewoners en ondernemers van nu en vroeger. 

Er is ook een verband tussen beide tentoonstellingen. "Erik Mattijssen was altijd geïntrigeerd door de Hoogstraat, de winkelstraat waaraan het Stedelijk Museum Schiedam ligt. Hij maakte voor de tentoonstelling In de Hoogstraat, die tegelijkertijd opent, een wand vullend werk van 7,5 bij 3 meter. Bijna alles wat hij daarop afbeeldt komt uit de straat", schrijft het museum.

Foto: Chr. Breur, Hoogstraat, 1950. Collectie Gemeentearchief Schiedam

Afbeeding: Erik Mattijssen, Groei 2012​

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: