De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

In Stedelijk Museum Schiedam

In de Hoogstraat en Erik Mattijssen

In de Hoogstraat en Erik Mattijssen

SCHIEDAM - Op 29 juni 2019 gaan er twee tentoonstellingen van start in het Stedelijk Museum Schiedam: de tentoonstelling van het werk van Erik Mattijssen van de afgelopen kwart eeuw en de tentoonstelling 'In de Hoogstraat'. 

Erik Mattijssen (1957) laat zich inspireren door de dingen om zich heen. Dat kan een pak LU-koekjes zijn in een winkel in Parijs of een fles jenever in Schiedam. Maar evengoed een stapel plastic emmers in Calcutta. De kunstenaar maakt graag werk waarin mensen een beetje kunnen dwalen, zo blijkt in zijn solo-tentoonstelling Erik Mattijssen. Kermisvrijer, de ezel en andere zaken. Het gaat om het werk van Mattijssen van de afgelopen bijna 25 jaar.

De Hoogstraat staat symbool voor veel winkelstraten in Nederland waar schaarste en overvloed, trends en tradities hun sporen nalieten. Wat zijn de verhalen? In de tentoonstelling ontmoet je bewoners en ondernemers van nu en vroeger. 

Er is ook een verband tussen beide tentoonstellingen. "Erik Mattijssen was altijd geïntrigeerd door de Hoogstraat, de winkelstraat waaraan het Stedelijk Museum Schiedam ligt. Hij maakte voor de tentoonstelling In de Hoogstraat, die tegelijkertijd opent, een wand vullend werk van 7,5 bij 3 meter. Bijna alles wat hij daarop afbeeldt komt uit de straat", schrijft het museum.

Foto: Chr. Breur, Hoogstraat, 1950. Collectie Gemeentearchief Schiedam

Afbeeding: Erik Mattijssen, Groei 2012​

1 commentaar(en) op artikel "In de Hoogstraat en Erik Mattijssen"

Wat leuk, de dames op de foto zijn mijn moeder en haar oudere zus.

Door: René van der Velden Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker